X

Posada a punt del rellotge de Cort d’en Figuera per a la nit de Cap d’Any

Els rellotgers oficials preserven l'ofici de reparar rellotges monumentals

22/12/2023

Posada a punt del rellotge de Cort d’en Figuera per a la nit de Cap d’Any

En Toni i en Biel Julià, pare i fill felanitxers, són els encarregats de les darreres revisions d’en Figuera, i el preparen per donar les campanades la nit de Cap d’Any des de Palma amb la màxima precisió. Fa tres anys, el Consistori palmesà els va encarregar la restauració de l’històric rellotge de l’Ajuntament de Palma, que data del 1863. La seva maquinària estava molt deteriorada; el van desmuntar i van fer peces noves que li feien falta.

Pare i fill en fan el manteniment cada divendres. Duen a terme un greixatge general de tota la maquinària, graduen les oscil·lacions del pèndol, que “no es mou massa, és molt exacte”, segons explica Toni Julià, observen els martells de la campana i l’esfera, s’engreixa la transmissió i es fa net d’impureses. “És un rellotge ben cuidat”, comenta.

Són dels escassos artesans de Mallorca que reparen rellotges monumentals. Biel Julià revisa els mecanismes sota la mirada del seu pare Toni, que li va ensenyar l’ofici i que també va rebre el relleu generacional del seu progenitor. El padrí feia feina al camp i es va interessar per la rellotgeria, que va estudiar per correspondència.

L’any 1952, va obrir la botiga a Felanitx. “He estat tota la vida venent rellotges i, amb 13 anys, vaig començar a fer feina. Era l’any 1974 i no existien els rellotges electrònics”, recorda Toni Julià. “Ho arreglàvem tot, i ho continuam arreglant tot”. El seu ofici és la seva passió, i se sent orgullós que el seu fill en prengui el relleu, “perquè, si no, s’acabaria tot”, diu.

Un any més, amb la seva dona, en Toni arribarà unes hores abans de les campanades per revisar que tot funcioni correctament i entrar a l’any des d’un lloc privilegiat.

22/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT