economia

Preacord i seguiment del 100% de la vaga de neteja, segons CC.OO

Els treballadors han de ratificar la pujada de les taules salarials aquest divendres en assemblea


El sindicat Comissions Obreres assegura que la vaga dels serveis neteja a Mallorca i Menorca ha tengut un 100% de seguiment en el primer dia de convocatòria. L’endemà de l’inici de les aturades a tot Menorca i gran part de Mallorca, a excepció de Palma, Calvià, Sóller i Pollença, CC.OO. ha informat que no s’han complert els serveis mínims de recollida del fems i neteja viària. “Eren abussius i els estam impugnant”, han explicat fonts del sindicat.

Els municpis afectats per lles aturades han clarejat avui amb bosses de fems sense recollir al carrer, com per exemple a Lloseta.

AVUI ES ES VOTA EL PREACORD PER ATURAR LA VAGA

Després de més de 9 hores de reunions i estires i arronces entre Comissions Obreres, les empreses subcontractades del servei, ajuntaments i Govern, finalment s’ha arribat a un principi de pacte que aquest divendres horabaixa els treballadors hauran de ratificar en assemblea.

L’enteniment entre les parts va arribar de matinada, quan la vaga ja estava en marxa. Ho va fer a les 9 de la nit i, segons el sindicat CCOO, amb un seguiment massiu per part de la plantilla, que, a banda de la recollida de fems, també s’encarrega de la neteja viària.

Bàsicament, el preacord consisteix a pujar les taules salarials dels treballadors: els peons cobraran 18.000 euros a l’any i els camioners 21.000. Segons ha explicat el portaveu del sindicat majoritari, Miguel Angel Pardo, de Comissions, “les noves contrates s’hauran d’adaptar al conveni autonòmic i i les que encara són vigents, adaptar-se als nous plecs de condicions, assumint els retards en els pagaments”.

Els municipis o mancomunitats que no entren en l’actual negociació del conveni són Capdepera, Llucmajor, Bunyola, Santa Margalida, Campos, Inca, Sa Pobla, Pla i Raiguer. No ho faran fins que acabin l’actual contracte i es redacti un nou plec de condicions.  CCOO demana no dilatar més les negociacions del conveni i aplicar-ho a partir de dia 1 de gener. I

UN CONFLICTE LABORAL HISTÒRICAMENT ENQUISTAT

El del servei de la neteja de carrers i recollida dels fems és un sector en què la reclamació de millores laborals per part dels treballadors ve d’enrera. Només enguany hi ha hagut avisos de vaga que han afectat a 35 municipis balears, en alguns dels casos més d’una vegada.

La gran majoria van acabar desconvocades abans de començar per acords amb l’empresa concessionària. En altres, aquesta entesa no va arribar fins començada la vaga. És el cas de Capdepera, on les bosses dels fems s’acumularen gairebé 7 dies durant la primera setmana d’agost ,en un dels municipis més turístics de Mallorca.

El bessó de la qüestió és la millora de les condicions laborals d’un sector tradicionalment precaritzat i que a dia d’avui veu com el sou per un mateix lloc de feina depén del municipi on es treballi. Així, segons informació facilitada per Comissions Obreres, el salari de 30.000 euros que cobra un conductor de camió a Eivissa, baixa a 18.000, gairebé la meitat, a Mallorca.

Les concessionàries del servei veuen positiva la creació d’un conveni sectorial que doni seguretat jurídica a totes les parts. Això sí, la seva posició fins ara havia estat que les millores laborals no entrin en vigor fins que hi hagi un nou contracte públic, dotat ja econòmicament per l’administració per fer front a l’augment de despesa en sous.

El servei de recollida dels fems està internalitzat, gestionat per una empresa pública, a Palma, Calvià, Marratxí i Pollença, a Mallorca; i pel Consell Insular de Menorca a Maó i Es Castell. Hi ha municipis com Santanyí  on s’ha plantejat també l’estudi de la internalització d’aquest servei. La resta depenen de subcontractes amb les quals, aquesta matinada, s’ha arribat a un preacord per a augmentar les taules salarials que els treballadorns hauran de ratificar aquest divendres en assemblea.

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Desenes de treballadors del sector aeri protesten per una errada del SEPE en la prestació extraordinària

L'Estat s'ha compromès a modificar les prestacions extraordinàries als milers de treballadors fixos discontinus del sector aeri de Balears

El turisme suís a Menorca: 16.000 visitants entre gener-octubre que gastaren 132 euros diaris

Tot i el petit descens en el nombre de visitants italians, el mercat suís guanya quota

Continuen els dubtes en el sector de la restauració sobre l’obligació del certificat covid

Una mesura que, com la resta, es revisarà en funció de com avanci la pandèmia

Els problemes de subministrament també afecten les begudes alcohòliques d’alta gamma

Amb l'increment de la demanda en vista a les festes de Nadal, els consumidors es podrien quedar sense algunes de...