X

Premis Ramon Llull 2021: un homenatge a la societat balear

El col·lectiu sanitari ha rebut la medalla d'or

28/02/2021

Premis Ramon Llull 2021: un homenatge a la societat balear

Sa Llotja de Palma ha acollit avui l’acte institucional de les Illes Balears, que enguany s’ha convertit en un homenatge a bona part de la societat pel seu compromís i actitud solidària durant la pandèmia. Però el principal protagonista ha estat el col·lectiu sanitari que ha rebut la medalla d’or, la màxima distinció de la comunitat pocs discursos i breus.

A part del de la presidenta, nomès hi ha hagut el d’un infermer d’UCI de l’hospital de Son Llàtzer. Ell ha estat l’encarregat de recollir la medalla d’or en representació de tots els professionals sanitaris. Ha manifestat com de difícil ha estat fer feina en aquests darrers mesos. Ha dit que mai s’havien trobat una cosa com aquesta, i que sense EPIS i sense el descans dels professionals no hi ha herois.

La presidenta Armengol, en el seu discurs, ha manifestat que la crisi ha deixat al descobert un seguit de coses: que la societat era més fràgil del que es preveia, i ho demostra com ha augmentat la pobresa i la vulnerabilitat. Armengol també ha assegurat que la Covid 19 ha mostrat l’excessiva dependència d’un sol sector econòmic. Allò cert és que ni pels discursos, ni pels guadonats, ni pel format de l’acte res ha tengut a veure la celebració d’enguany amb els anys passats.

La Llotja de Palma plena, assistents atapeïts, fa tot just un any res feia presagiar que enguany el lliurament dels premis Ramon Llull i la medalla d’or de la comunitat serien tan diferents. La sala pràcticament buida, només autoritats i premiats, i la gran novetat: les mascaretes.

Una cerimònia més curta, solemne i emotiva. Amb un objectiu clar: agrair tota la feina de la societat balear en els temps més difícils. 12 premis destinats al voluntariat de les illes, als treballadors essencials, a la indústria balear o a la comunitat educativa entre d’altres.

La més aplaudida, na Leire Pons González. Té 7 anys, és de Sant Lluís i ha rebut el premi en nom de tots nosaltres. El premi a tota la ciutadania de les Illes pel seu esforç en els darrers dotze mesos. També ha protagonitzat l’anècdota de la jornada en oblidar-se de fer-se la foto amb la presidenta del Govern.

El moment més emotiu, però, ha estat aquest ha estat el minut de silenci. Tota la sala ha guardat un minut de silenci per les 722 víctimes que fins ara ha deixat la covid a les nostres Illes.

Precisament, als que lluiten diàriament contra el virus, a tot el personal sanitari, s’ha entregat la medalla d’or. L’ha recollit en nom de tots Víctor Zahinos Rozalen, infermer de Son Llàtzer. Ha volgut valorar la feina del seu sector i de tots els que han fet feina durant la pandèmia, però també vol recordar que no hem de baixar la guàrdia.

Per la seva part, Francina Armengol ha volgut destacar la fortalesa de tota la ciutadania. Uns Premis Ramon LLull que, sense dubte, seran difícils d’oblidar, però que de ben segur obren pas a l’esperança i demostren la resiliència de tots els ciutadans de les Illes.

28/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris