X

Preocupació pel retard en la tramitació dels fons europeus: un 30% encara no estan assignats

PIMEM posa en marxa una oficina per ajudar el Govern en la difusió i l'assessorament sobre els fons als empresaris

22/11/2023

Preocupació pel retard en la tramitació dels fons europeus: un 30%25 encara no estan assignats

Dels més de 1.000 milions d’euros dels fons europeus Next Generation assignats a les Balears, uns 300 encara no han estat mobilitzats, és a dir, prop d’un 30%, segons les dades de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació. El termini que va marcar Brussel·les per assignar els fons finalitza el 31 de desembre i, tot i que s’hagi ampliat per a determinats sectors, el Govern reconeix que hi ha un “col·lapse” a la gestió dels fons.

La situació és especialment problemàtica a la Conselleria d’Empresa, on hi ha 15.000 expedients sense resoldre d’ajudes a les energies renovables i l’estalvi energètic, tal com ha explicat el president de PIMEM, Jordi Mora. La Conselleria d’Empresa té assignats 260 milions de fons Next Generation, i la de Turisme disposa de 230 milions, que majoritàriament són transferits a consells insulars i ajuntaments.

El conseller d’Economia, Antoni Costa, s’ha mostrat “preocupat” pels “colls de botella” en la tramitació administrativa dels expedients, i ha dit que la intenció del Govern és “no haver de tornar ni un euro”, ja que la normativa de la Comissió Europea preveu aquest retorn si els fons no s’assignen o no s’executen. També ha criticat la “rigidesa” que, segons creu, ha imposat el Govern central en la canalització dels fons cap a les empreses.

Per ajudar en l’assessorament i la tramitació de les ajudes, PIME-Balears ha signat un conveni amb el Govern, pel qual es crearan diverses oficines de Projectes Europeus, amb un pressupost de 48.000 euros. La primera ja l’ha posada en marxa PIMEM a Mallorca. Més endavant entraran en funcionament oficines similars de PIMEF a les Pitiüses i de PIME Menorca.

22/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT