X

Preocupació per les repercussions del rescat exprés de Credit Suisse

Les principals entitats d'Europa i d'Àsia s'han desplomat en borsa amb pèrdues de més de l'1% aquest dilluns

20/03/2023

Preocupació per les repercussions del rescat exprés de Credit Suisse

El rescat exprès del Crèdit Suís per part d’UBS aquest diumenge ja ha tengut les seves repercussions. Aquest dilluns, les principals entitats d’Europa i d’Àsia s’han desplomat en borsa amb pèrdues de més de l’1%. La preocupació ara és les conseqüències que pugui tenir aquest rescat en la globalitat del sistema financer.

Tres mil milions d’euros. És el que ha hagut de pagar UBS per comprar i rescatar el Credit Suisse i evitar així la fallida d’un símbol de la banca suïssa amb 167 anys d’història. Els nous accionistes absorbiran els primers cinc mil milions de francs suïssos en pèrdues de crèdit i el govern suís els següents nou mil. A més, el Banc Nacional de Suïssa ja ha anunciat una injecció de 100 mil milions de dòlars per afrontar la possible sortida de dipòsit dels clients. Les reaccions entre els suïssos basculen entre la sorpresa i la indignació.

Una situació que alguns ja havien previst, com la banca francesa que assegura que no se’n veurà afectada.

François Villeroy, Governador del Banc de França: “Fa anys que sabíem que el Credit Suisse era un banc amb problemes, que estava perdent doblers i assumint riscos innecessaris’ S’ha de destacar que cap d’aquests problemes preocupa els bancs francesos. Tenen models de negoci diversificats, que són rendibles, tenen controls de risc i sobretot tenen nivells molt importants de liquiditat i de capital”.

La preocupació ara és per l’impacte d’aquest rescat expres i que es pugui produir un col·lapse descontrolat que afecti el sistema financer.

Pierre-Hugues Verdier, expert en regulació bancària i financera: “Si una institució gran com aquesta, tan connectada, té problemes, sempre existeix el risc de contagi. Així que podria ser una bona idea que els reguladors i els banquers centrals s’avancin a futurs problemes”.

L’actual crisi bancària es va iniciar als Estats Units fa dues setmanes amb la caiguda d’algunes entitats, entre elles, el Silicon Valley Bank, que va suposar la fallida més gran d’un banc estatunidenc des del col·lapse de l’any 2008.

20/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris