economia

El preu de la llum es dispara aquest dimarts: el segon preu més car de la història

Augmenta un 28% fins a situar-se en 274,56 euros el megavat hora (MWh)


El preu de l’electricitat en el mercat majorista (pool) s’ha disparat aquest dimarts prop d’un 28% fins a situar-se en 274,56 euros el megavat hora (MWh), el seu segon preu més alt de la història i el més elevat de tot el mes de novembre.

Amb aquesta pujada, la segona de manera consecutiva, la llum serà un 22% més cara que el dimarts passat, fa just una setmana, i multiplica per més de cinc el valor que va marcar el pool durant el mateix dia de l’any anterior (52,23 euros).

A més, el preu de l’electricitat d’aquest dimarts supera per tretzè dia consecutiu els 200 euros/MWh, una barrera que es va aconseguir en gairebé el 70% dels dies d’octubre i que al novembre va caldre esperar fins al passat dia 18 per a sobrepassar-la.

El preu de l’electricitat en el mercat majorista durant el mes de novembre s’ha situat de mitjana en 193,43 euros/MWh, un 3% menys que els 200,06 euros/MWh d’octubre, el més car de la història fins avui, però més d’un 24% per sobre del preu mitjà de setembre (156,15 euros/MWh).

Els preus del mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament en el mercat lliure.

Per franges horàries, el preu màxim per a avui es registrarà entre les 19.00 i les 20.00 amb 309,3 euros/MWh, mentre que el mínim serà de 220,12 euros/MWh entre les 5.00 i les 6.00 del matí.

L’escalada de preus que afecta gran part d’Europa es deu, entre altres factors, a l’encariment del gas en els mercats internacionals, que s’empra en les centrals de cicle combinat i que marquen el preu del mercat en la majoria de les hores, i l’augment del preu dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO₂).

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

més contingut relacionat

El sector turístic mira amb il·lusió la pròxima temporada

Són conscients, però, que la temporada dependrà de l'evolució de la situació sanitària arreu dels països. En aquests moments, les...

Mallorca tindrà tots els hotels oberts a partir de l’abril

És la previsió que fa la FEHM a una fira FITUR on els empresaris promocionen les seves millores mediambientals. Segons...