Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa


El+primer+informe+de+l%26apos%3BAemet%3A+esclafit+i+cap+de+fibl%C3%B3+coincidiren+diumenge+a+Menorca

Aquest ha estat el fibló més gros que ha patit mai l'illa pel que fa a longitud (20 kilòmetres)

El primer informe de l’Aemet: esclafit i cap de fibló coincidiren diumenge a Menorca

Esclafit i cap de fibló coincidiren diumenge a Menorca, segons les primeres hipòtesis de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a les Illes Balears, que ha analitzat els desperfectes de la zona. Sigui com sigui, el fenomen ha travessat l’illa de sud a nord.

A la part sud, els danys sobre el terreny són més lineals, predominantment en direcció sud-nord, però també s’observen danys als laterals, que indiquen una possible rotació de vents. Però a partir de la carretera principal, de Maó a Ciutadella, els danys són més dispersos. El radi d’afectació és més obert, en forma de ventall. “Hem comptat molts arbres caiguts en la mateixa direcció”, explica el portaveu de l’Aemet, Bernat Amengual, al programa ‘Méteo, Temps i Natura’ d’IB3 Televisió. “Això demostra que es tracta d’un esclafit convectiu”, assegura l’expert.

El fet és que el cap de fibló giraria entorn dels 150 km/hora, amb una amplada d’entre 50 i 100 metres. El seu recorregut en kilòmetres seria equivalent a l’amplada de l’illa des de Cala en Portell a Favàritx, uns 20 kilòmetres.

Ara per ara, el fenomen estaria catalogat en un índex de gravetat d’entre 0 i 1.

Amb tot, l’Aemet ha pogut comprovar que el recorregut del fibló tampoc és continu, sinó més bé discontinu, com si hagués rebotat contra el terra un parell de vegades.

L’afectació de l’esclafit, en canvi, estaria compresa d’entre 300 i 400 metres d’amplada. Segons el treball de camp, se succeïren els dos fenòmens, però encara no es pot determinar si en algun moment arribaren a coincidir de manera simultània en espai i temps.

Aquest és el segon cap de fibló més important que ha patit Menorca, el més gros pel que fa a recorregut. En concret, és el cinquè fibló més important de les Illes Balears des que hi ha registres.

L’informe definitiu estarà acabat la setmana que ve.


 Les diferències entre un fibló i esclafit