X

Primera dona curada de VIH gràcies al trasplantament de cèl·lules mare fet per la leucèmia que patia

La pacient, de Nova York, es troba sense el VIH des de 2017, un període que, per altres casos similars, s'estima raonable per considerar que pot estar curada

16/03/2023

Primera dona curada de VIH gràcies al trasplantament de cèl·lules mare fet per la leucèmia que patia

Imatge d'arxiu.

Una dona de Nova York és la primera que possiblement s’hagi curat del VIH gràcies a un trasplantament de cèl·lules mare de cordó umbilical resistents a aquest virus, que es varen combinar amb d’altres d’un parent pròxim per a augmentar-ne les possibilitats d’èxit.

La denominada pacient de Nova York, de mitjana edat, patia, a més, un tipus de leucèmia, la qual cosa feia necessari un trasplantament de medul·la, i ja no té el VIH des de 2017, ara fa sis anys. Un període que, per altres casos similars, s’estima raonable per a considerar que pot estar curada.

Aquest cas es va donar a conèixer fa un any en un congrés mèdic, però fins ara no se n’havien publicat els resultats en cap revista científica. L’equip científic ha publicat l’estudi avui a la revista Cell, encapçalat per la Universitat de Califòrnia (UCLA) i la Johns Hopkins i que recull l’agència Efe.

Avui dia, quatre persones es consideren curades del VIH, els pacients homes de Berlín, Londres, Düsseldorf i ara aquesta dona de Nova York. Tots patien a més una leucèmia que requeria un trasplantament de medul·la, una intervenció arriscada que només està indicada en càncers hematològics.

El cas de la pacient de Nova York, una dona de mitjana edat que s’identifica com a “raça mixta”, té diverses peculiaritats enfront dels altres, la primera és que es va sotmetre a un trasplantament de cèl·lules mare resistents al VIH procedents de sang de cordó umbilical i no d’un donant adult compatible.

L’equip considera que el tractament ha donat “resultats satisfactoris a llarg termini”, indica l’estudi, i que l’ús de cèl·lules mare de sang de cordó umbilical augmenta la possibilitat de curar el VIH “a persones de tots els orígens”.

“L’epidèmia del VIH és racialment divers i és extremadament estrany que les persones de color o de raça mixta trobin un donant adult no emparentat prou compatible”, explica Yvonne Bryson, de la UCLA i codirectora de l’estudi. No obstant això, l’ús de cèl·lules de sang de cordó umbilical “amplia les oportunitats perquè les persones de diversa ascendència que viuen amb el VIH i requereixen un trasplantament per a altres malalties aconsegueixen la curació”.

Els pacients de Berlín, Londres i Düsseldorf varen rebre trasplantaments de cèl·lules mare d’adults compatibles que portaven dues còpies de la mutació CCR5-delta32, una mutació natural que confereix resistència al VIH en impedir que el virus penetri en les cèl·lules i les infecti.

Només al voltant de l’1% de les persones de raça blanca són homozigotes per a la mutació CCR5-delta32 i és encara més rara en altres poblacions, la qual cosa limita la possibilitat de trasplantar-les a pacients de color, ja que els trasplantaments de cèl·lules mare solen requerir una gran compatibilitat donant i el receptor.

Aquests condicionants feien gairebé impossible trobar un donant adult amb la citada mutació i compatible amb la pacient, per la qual cosa l’equip li va trasplantar, el 2017, cèl·lules mare portadores de CCR5-delta32/32 de sang de cordó umbilical emmagatzemada per a intentar curar simultàniament el càncer i el VIH.

A més, aquestes cèl·lules es varen infondre amb cèl·lules mare d’un dels familiars de la pacient per a augmentar les probabilitats d’èxit del procediment. “Amb la sang del cordó umbilical no es disposa de tantes cèl·lules i es torben una mica més a poblar l’organisme després de la seva infusió”, però usar una mescla de cèl·lules mare d’un parent i de sang de cordó umbilical “dona una empenta a les cèl·lules de sang de cordó umbilical”, indica Bryson.

El trasplantament va aconseguir posar en remissió tant el VIH com la leucèmia, la qual ja dura més de quatre anys. Trenta-set mesos després del trasplantament, la pacient va poder deixar de prendre la medicació antivírica contra el VIH. Els metges que fan el seu seguiment afirmen que fa més de 30 mesos que està sense contreure el VIH des que va deixar el tractament antivíric (en el moment en què es va redactar l’estudi, només havien passat 18 mesos).

“Els trasplantaments de cèl·lules mare amb cèl·lules CCR5-delta32/32 ofereixen una cura 2×1 per a les persones que conviuen amb el VIH i amb càncers de la sang”, afirma Deborah Persaud, de la Universitat Johns Hopkins i codirectora de l’estudi, citada per la revista Cell.

No obstant això, a causa de l’invasiu del procediment, els trasplantaments de cèl·lules mare (tant amb la mutació com sense ella) només es consideren per a persones que necessiten un trasplantament per altres raons, i no per curar de forma aïllada el VIH, infecció per a la qual existeix medicació.

L’estudi destaca, a més, la importància de disposar de cèl·lules CCR5-delta32/32 en els trasplantaments de cèl·lules mare per a pacients amb VIH, ja que totes les curacions, fins ara, “han estat amb aquesta població de cèl·lules mutades, i els estudis en els quals s’han trasplantat cèl·lules mare noves sense aquesta mutació no han aconseguit curar el VIH”, destaca Persaud.

16/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris