X

Primera estimació dels danys materials per les torrentades del Llevant: 91,13 milions d’euros

Els afectats pel temporal podran començar a demanar els ajuts aquest dilluns

21/10/2018

Primera estimació dels danys materials per les torrentades del Llevant: 91,13 milions d’euros

Desenes de cotxes amuntegats per la torrentada de Sant Llorenç. /CATI CLADERA

Segons els primers càlculs del Govern, els danys materials per la pitjor torrentada del Llevant de Mallorca en dècades superen els 91 milions d’euros.

Aquest dilluns s’obren al públic les finestres úniques que els consistoris de Sant Llorenç, Manacor, Artà, Son Servera i Capdepera posen a disposició dels afectats per les inundacions que fa 12 dies van castigar el Llevant de Mallorca, amb un balanç tràgic de 13 persones mortes.

El primer balanç econòmic de pèrdues que es divideix en quatre blocs. Són 19 milions per als particulars, que inclouen danys a habitatges, vehicles o terrenys propers al torrent. Altres 4 milions per a empreses afectades, tant instal·lacions com locals i també per als pagesos i ramaders. En el cas de les infraestructures públiques, incloses les carreteres, els danys s’estimen en més de 36 milions d’euros. El darrer bloc són els desperfectes que afecten bens del Govern, tant de medi ambient, territori o educació i que es xifren en més de 31 milions.
A través d’aquests punts d’atenció que s’instal·len a cada una de les cases consistorials, els afectats per les inundacions podran sol·licitar les línies d’ajuda estatal, de la comunitat autònoma i les pròpies del municipi.

Cada municipi, per la seva banda, ha fet les seves pròpies estimacions de les pèrdues. A Sant Llorenç, el poble amb més víctimes mortals i afectacions materials- s’estimen pèrdues d’onze milions d’euros- s’obrirà una finestreta d’atenció a l’ajuntament i a punt habilitat a son Carrió. Els veïns aportaran tota la documentació a través d’una instància única i genèrica.

La majoria de consistoris ja han elaborat un llistat amb els veïnats que han comunicat els desperfectes. En el cas de Sant Llorenç, s’ha habilitat el telèfon 900181009, perquè es demani cita prèvia. En les darreres hores, s’han registrat una allau de telefonades.

Per fer front a la gran demanda, un equip de tècnics municipals, amb el suport de personal del Govern es desplaçarà als municipis per atendre les sol·licituds dels damnificats. A Artà, l’Ajuntament es posarà en contacte amb aquests ciutadans. Hauran d’emplenar una sol·licitud que servirà per estudiar cas per cas.

Aquest divendres el Govern de Pedro Sánchez ha aprovat la declaració de zona catastròfica. Això implica que se subvencionarà una part de la reconstrucció d’infraestructures públiques i que es tramitaran ajudes a particulars que estaran exemptes d’IRPF. Al paquet de subvencions en l’àmbit estatal, s’hi suma la línia de prestacions i indemnitzacions de fins a 60.000 euros de l’Executiu autonòmic. Les ajudes del Govern es poden demanar fins al 31 de gener.

També hi haurà ajudes procedents de les corporacions locals. De fet, batles i regidors de tots els consistoris han fet front comú i han mantingut reunions constants per compartir procediments i fer front a aquesta situació extraordinària, explica a IB3 Ràdio Pere Terrassa, regidor de serveis socials de Capdepera.

També s’obriran finestres úniques a Manacor, Porto Cristo i s’Illot, en aquest cas serà a partir de dimarts. La batlessa de Manacor, Catalina Riera, quantifica en devers un milió d’euros les pèrdues materials en infraestructures públiques, sobretot a primera línia marítima.

Pel que fa a les infraestructures municipals, els ajuntaments també fan feina per reconstruir camins i ponts que van ser arrasats per la torrentada. Al municipi d’Artà, preocupa especialment el pont de la carretera de Manacor, una via molt transitada i que, segons el Consell de Mallorca -que en te la competència- es torbarà dos mesos en estar operatiu. Per a la resta de xarxa viària afectada, ja tenen un pressupost estimat que supera el milió i mig d’euros.

A Capdepera, la primera valoració d’infraestructures danyades supera els 700.000 euros. Les vies que connecten amb Artà i els accessos a Canyamel són les més danyades.

En el cas de Son Servera, han quantificat en 300.000 euros les reparacions necessàries a les vies danyades i edificis públics, com el teatre que té goteres. El Consistori ha demanat al Consell que faci net el torrent per evitar que els desbordaments es repeteixin. El regidor de vies i obres, Miquel Espases, assegura que fa 8 anys que ho reclamen.

El Consell de Mallorca ha anunciat que renuncia als 23 milions d’euros que li corresponien per les inundacions. D’aquesta manera els doblers aniran a parar als ciutadans i ajuntaments afectats per les inundacions.


 Pèrdues de 3,5 milions d’euros al camp del Llevant de Mallorca

 

21/10/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris