Els guardonats dels premis Ciutat de Palma
S'han entregat al teatre Principal en una gala retransmesa en directe al YouTube d'IB3
La incoació de l'expedient al Consell de Mallorca implica la suspensió de llicències fins que es resolgui la declaració
Comencen els tràmits per declarar Sa Granja d’Esporles com a Bé d’Interès Cultural (BIC), la figura de màxima protecció patrimonial. Ara el Consell de Mallorca té 20 mesos per adoptar la declaració, que suposaria blindar l’emblemàtica finca.
La incoació de l’expedient per part de la Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca suposa la suspensió de llicències i la paralització de qualsevol actuació a la finca i, en cas d’obra nova, les haurà d’autoritzar la Comissió Insular de Patrimoni. Això limitaria la transformació de la finca en hotel de luxe.
Una notícia que l’Ajuntament d’Esporles ha rebut amb satisfacció. “Sa Granja és una finca emblemàtica i amb una destacada activitat econòmica i cultural, però més enllà que sigui important per Esporles és important per Mallorca, perquè és una de les possessions més antigues i amb més prestigi de Mallorca”, declara Josep Ferrà, batle d’Esporles.
El setembre de 2022 la família Seguí, propietària de la finca des dels anys setanta, la va vendre per 12 milions d’euros a la societat limitada Sa Granja Ecotreat, actual propietària i vinculada a l’empresari Miguel Conde, un reconegut hoteler dedicat al sector de luxe. L’Ajuntament va reaccionant sol·licitant la declaració BIC de Sa Granja, que ja compta amb la màxima protecció al Catàleg històric del municipi. “Davant les informacions publicades a diferents mitjans de comunicació sobre el futur ús turístic de Sa Granja, l’Ajuntament va aprovar una moció per unanimitat per iniciar els tràmits amb el Consell per declarar-ho BIC”, explica Ferrà, qui detalla que fins al moment la nova propietat no ha sol·licitat cap permís per la reconversió de la finca en hotel.
L’expedient al Consell planteja la protecció de Sa Granja en la categoria de monument per les cases senyorials i de jardí històric als jardins i horts de la possessió, que data de l’època romana. La construcció actual té uns 400 anys i combina l’arquitectura senyorial mallorquina amb l’estil rústic, ja que, històricament, la possessió ha estat residència senyorial i explotació agrícola fins als anys 70.
La declaració BIC suposaria que el Consell vetllés per la conservació de Sa Granja i, a més, permetria a la institució insular el dret de compra davant la possible venda de la finca.
S'han entregat al teatre Principal en una gala retransmesa en directe al YouTube d'IB3
Els pollencins han sortit més tard cap a la finca per la pluja, però no han deixat de complir la tradició de berenar a Ternelles
Davant les càmeres d'IB3, durant el directe de la retransmissió de la festa ha agraït l'ajuda dels seus amics