meteorologia

La primera de les tres superllunes del 2021

Avui serà possible contemplar-la més grossa i brillant del que és habitual

Foto: Lluna plena d'abril vista ahir vespre des de Sineu (Catalina Jiménez). A ull nuu la lluna sembla plena les nits del 26 i el 27 d'abril de 2021.


Avui vespre, si els niguls ho permeten, els amants del cel nocturn podran contemplar la Lluna plena d’abril. En realitat el ple de la Lluna ha ocorregut a les 05:31 però anit semblarà igualment plena per a qualsevol observador. No es tracta d’una lluna qualsevol sinó de la primera de les tres superllunes del 2021, motiu pel qual serà possible contemplar-la més grossa i brillant del que és habitual.

Superlluna

Una superlluna ocorre quan el ple coincideix amb el perigeu llunar, moment de l’òrbita en que el satèl·lit se situa més a prop de la Terra. Enguany aquest fet ocorre en tres ocasions:

-27 d’abril (357,615 km)
-26 de Maig (357,462 km)
-24 de Juny (361,558 km)

La de maig, per tant, serà la superlluna més gran i brillant de l’any però la d’avui i la del dia de Sant Joan també són considerades superllunes pels astrònoms moderns. En contrast, la lluna plena del mes de desembre serà la més llunyana. Al coincidir amb l’apogeu o moment de de l’òrbita més allunyat de la Terra, se situarà a 405,932 km. Entre les dues Llunes (superlluna i microlluna) hi pot haver certa diferència. Una superlluna pot arribar a ser fins un 14% més grossa i un 30% més brillant que una microlluna.

Lluna Rosa

Amb aquesta denominació també s’ha fet referència a la Lluna d’avui. Als anys 30 del segle XX, el Farmer’s Almanac (una revista similar a un parenòstic que es publica a Maine, Estats Units) començà a fer referència a la Lluna plena del mes amb el nom amb el qual era coneguda pels indis. La d’abril s’anomena rosa a causa d’una planta pròpia de l’est dels Estats Units, la Moss Pink (Phlox subulata), de flor rosa, que apareix en aquesta època. Anomenar-la així no té, en definitiva, res a veure amb el color de la Lluna ni tampoc gaire sentit fora dels Estats Units, però és una terminologia que s’ha estès arreu del món els darrers anys.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Setmana tranquil·la, després d’un diumenge molt calorós amb temperatures anòmales

Encetam aquesta setmana amb una davallada de la temperatura màxima, amb una tornada al temps de primavera

El cap de setmana tornarem a ensumar l’estiu

La setmana acabarà amb temps d’estiu de ple. Molt de sol i temperatura més alta, arribant-se a superar els 30ºC a l'interior de Mallorca

Canvi sobtat de temps: del para-sol al paraigua

La situació meteorològica ha fet un gir de 180º amb el cel ennigulat i plogudes de fang

Cap de setmana de calor i mar

Els tres pròxims dies el temps serà tranquil, no esperam cap episodi de precipitacions o de baixada de la temperatura