X

Primeres declaracions l’endemà: el PP reivindica poder governar amb estabilitat i apel·la als “òrgans interns” quant al pacte amb Vox

Demanat sobre facilitar un govern en solitari del PP per deixar VOX fora, Més diu que analitzarà la situació amb la lluita contra l'ultradreta com un dels seus eixos

29/05/2023

Primeres declaracions l’endemà: el PP reivindica poder governar amb estabilitat i apel·la als “òrgans interns” quant al pacte amb Vox

Foto: EFE / MIQUEL A. BORRÁS

12


Consulta aquí els resultats electorals: eleccions.ib3.org

Gir al mapa polític de les Illes Balears. Vuit anys després, el Partit Popular ha estat la força més votada en els comicis al Parlament, al Consell, i a la gran majoria d’ajuntaments. A la cambra autonòmica, es queda a 5 escons de la majoria absoluta i necessitarà el suport d’alguna altra formació com Vox per arribar a la xifra de 30 diputats necessaris per formar govern. Tot, en uns comicis amb una participació del 57,21%, tres punts més que en els anteriors. Els populars obtenen 25 diputats al Parlament, 9 més que al 2019. Una majoria simple que es convertiria en suficient per mitjà d’un pacte amb Vox.

Preguntada a primera hora a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio per un pacte amb Vox per obtenir la majoria absoluta al Parlament i formar govern autonòmic, la secretària general del Partit Popular a les Illes Balears, Sandra Fernández, s’ha referit al pronunciament dels òrgans interns que s’han de reunir els pròxims dies. Amb tot, ha reiterat que s’ha aconseguit l’objectiu de poder governar “amb estabilitat”; i és el més plausible que això passi pel suport del partit d’ultradreta gràcies a qualque pacte de governabilitat.

De la seva banda, Vox ja ha estès la mà al PP. La formació d’ultradreta és la nova tercera força al Parlament, passant de 3 escons dels anteriors comicis a 8. El seu candidat a la presidència, Jorge Campos, es presenta com la clau per poder formar govern.

A l’altra banda, el bloc de l’esquerra suma 25 diputats, tant com el Partit Popular tot sol. El PSIB-PSOE perd un escó i es quedarà amb 18. Serà el punt final a 8 anys de govern de Francina Armengol. La candidata a la reelecció ha reconegut la derrota i afirma que faran feina a l’oposició per mantenir els avenços assolits. Els socialistes fixen ara la mirada en les eleccions generals per aturar el gir que ha començat aquest 28M.

Només hi ha dues formacions d’esquerres que ha mantenen la mateixa representació al Parlament respecte a les anteriors eleccions. La primera, Més per Mallorca, que seguirà amb quatre diputats, però des de l’oposició. El partit aguanta el tipus, però reconeix que els resultats de l’esquerra han estat dolents. En directe en el mateix espai informatiu de la ràdio autonòmica, el coordinador general de Més per Mallorca i candidat a la presidència de la formació nacionalista, Lluís Apesteguia ha declarat que s’escau una reflexió de l’esquerra sobre la pèrdua de la majoria de representació a totes les institucions majors illenques. Hem de tornar a “il·lusionar” el ciutadà i això només passa per reforçar la presència al carrer i resoldre els problemes concrets de la gent”, ha assenyalat el batle de Deià que, malgrat tot, ha reivindicat el seu partit, pel fet de ser l’únic dels del pacte que manté el nombre de representants, veu reconeguda, justament, aquesta responsabilitat davant els electors.

Abstenció en la investidura de Prohens?

Demanat sobre si es plantejaria facilitar un govern en solitari del PP per deixar VOX fora, Apesteguía ha dit que “s’ha de veure” com afronten a partir d’ara els populars la fase de captació de suports parlamentaris però “evidentment, caldrà analitzar els resultats des de l’òptica que la lluita contra l’ultradreta és un dels nostres eixos”.

Més per Menorca també manté el mateix nombre de diputats que fa quatre anys, i seguiran amb dos representants a la cambra autonòmica. Pel cap de llista i diputat autonòmic de Més per Menorca que manté l’escó, Josep Castell, l’esfondrament governatiu de les forces ‘progressistes’ s’ha d’entendre en clau estatal “on hi ha una polarització molt gran amb PP i VOX, molt desbocats per destruir el govern d’esquerra a Madrid, que ha arribat a les illes. Amb tot, ha destacat que a les Balears, en comparació amb la resta de l’estat, “els socialistes” han obtingut uns resultats relativament bons.

El daltabaix més important en el bloc de l’esquerra és per a Unides Podem, que passa de sis diputats a només un sol representant a la cambra. I aquest representant no serà la candidata del partit a la presidència del Govern, ja que només treuen representació a Menorca. A Mallorca, no arriben ni al 5 per cent mínim. La cap de llista, Antònia Jover, ha lamentat els mals resultats.

Nit complicada també per El Pi i per Ciutadans, els dos partits que fan bandera del centre polític. Tots dos queden fora del Parlament. El Pi ha obtingut un 4,7 per cent dels vots a la circumscripció de Mallorca, per tant es queda a les portes del mínim del cinc per cent. Perden, per tant, els tres diputats del 2019. El cap de llista, Josep Melià, diu que seguirà col·laborant amb la formació, però ja no des de la primera fila. Fort cop també per a Ciutadans, que dels 5 escons de 2019 han quedat a zero, amb només uns sis mil vots. Això, tot i que la candidata a presidir el Govern és la portaveu nacional del partit. Patricia Guasp afirma que seguirà fent feina per defensar les seves propostes.

Les eleccions també ens deixen amb l’entrada d’una nova coalició al Parlament el diputat per Formentera ha estat per Sa Unió, que és la llista conjunta del Partit Popular i Compromís amb Formentera. És la segona vegada que obtenen el diputat del Parlament que correspon a l’illa. És Llorenç Córdoba. La coalició del PSOE amb Gent per Formentera queda fora de la cambra autonòmica.

 

29/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT