X

Primeres discrepàncies en les negociacions per la sortida del Regne Unit de la UE

Els líders europeus subratllen que primer s'han d'acordar els termes de la sortida i, després, la futura relació

30/03/2017

Primeres discrepàncies en les negociacions per la sortida del Regne Unit de la UE

Una relació diferent amb la Unió Europea però amb els mateixos beneficis comercials per al Regne Unit. Aquest és l’objectiu de Theresa May de cara a les noves negociacions pel Brexit. En una entrevista a la cadena BBC  “Volem una nova aliança amb la Unió Europea. Volem continuar fent feina i cooperant amb ells. Serà una relació diferent, però crec que tindrà els mateixos beneficis en el lliure comerç”

Assegura que el govern britànic també vol mantenir el nivell de cooperació en seguretat després que en la històrica carta de desconnexió advertís que, sense acord, es podria veure afectat. Un xantatge en tota regla als ulls de Brussel·les que, a través d’Alemanya, ha endurit la seva postura. Angela Merkel ha dit que abans de començar a parlar sobre la futura relació, primer s’ha de pactar la sortida de la Unió Europea. Una idea que el president francès, François Hollande, ha reiterat a la Primera ministra britànica en una conversa que els dos mandataris han mantingut aquest dematí.

Les negociacions han centrat el congrés que el Partit Popular Europeu celebra a Malta, i on Mariano Rajoy ha rebut la telefonada de May per parlar sobre el divorci amb Europa. El govern central ha advertit que les negocicions seran complexes, però confia que es tancaran dins el termini de dos anys que preveu la legislació europea.

El ministre d’exteriors, Alfonso Dastis, ha assegurat des de Brussel·les que els gibraltarenys patiran els inconvenients del Brexit. L’estatus dels emigrants europeus i britànics també és una prioritat per a la primera ministra May. Des de l’anunci del Brexit el juny de l’any passat, 34 britànics de les Illes han demanat la nacionalitat espanyola. Asseguren que el que està fent el govern britànic és caòtic i lamenten no haver tingut veu ni vot en el refrèndum per la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

Damunt la taula està també la factura del divorci: 60.000 millions d’euros que May no es nega a pagar. Diu que els britànics estan diposats a complir amb les seves obligacions.

 

30/03/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris