societat

Professionals de l’activitat física lamenten que no se’ls té prou en compte en la salut pública

Alguns factors de risc per la COVID-19, com l'obesitat i la hipertensió, es poden reduir evitant el sedentarisme


Alguns factors de risc per la COVID-19, com l’obesitat i la hipertensió, es poden reduir amb l’activitat física. Investigadors i educadors físics lamenten que la lluita contra el sedentarisme és sovint la gran oblidada en les polítiques de salut pública. Caminant 45 minuts diaris, els beneficis es noten en unes setmanes.

Els gimnasos de Mallorca estan a punt de tancar dimarts per l’augment d’incidència de COVID-19. Mentrestant, alguns professionals de l’activitat física recomanen que, fins i tot en el pitjor dels escenaris -el d’un nou confinament domiciliari-, se cerquin maneres perquè la població es mantengui activa.

Si no, “comencarem a tenir molta gent amb patologies, o roçant el llindar de discapacitat”. “Per exemple, la gent gran que està al límit. Si es deixa d’estimular, és quan s’atrofia del tot”, explica Joan Llobera, educador físic del centre ‘Físic Salut Integral’ de Palma.

Aquest centre va néixer amb la idea de complementar l’activitat física amb altres àmbits com la nutrició o la psicologia. “Si no se fa exercici físic o activitat física és molt improbable tenir una societat sana”, diu Llobera.

Malalties relacionades amb el sedentarisme causen milers de morts cada any. Mantenir-se actiu pot ajudar a disminuir, per exemple, l’obesitat o la hipertensió, que incrementen el risc de malalties cardíaques i també es relacionen amb un pitjor pronòstic de coronavirus.

El Grup NUTRECOR de l’Idisba (Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears) ha fet un seguiment de pacients grans amb sobrepès a qui els recomana caminar més. El resultat: la zona on viuen és determinant per l’envelliment actiu.

El millor són els barris amb diversitat d’usos: “Són preferibles zones amb varietat de tendes, comerços, restaruació i amb un gran nombre d’encreuaments de carrers, cosa que facilita que hi hagi més zones per caminar”, afirma Antoni Colom, investigador de l’IDISBA. Les zones residencials són les pitjors, perquè depenen del cotxe.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Salut garanteix que la manca de vacunes a Menorca no impedirà posar la segona dosi als geriàtrics

L'inici de la dispensació de la segona dosi als geriàtrics coincideix amb un nou màxim de casos diaris, 53

Traslladen amb èxit un pacient menorquí connectat a un sistema de respiració artificial

Un equip d'especialistes de l'hospital Vall d'Hebrón assistí l'evacuació des de Maó a Son Espases

Una forta explosió esfondra part d’un edifici en el centre de Madrid

L'explosió ha pogut escoltar-se a kilòmetres i ha afectat completament la façana d'una finca situada molt a prop de la...

La borrasca Gloria, un any després

La reparació del Passeig de Cala Gat, a Cala Rajada va costar 2,9 milions d'euros, d'un total de 10 milions que s'invertiren en la reconstrucció d'infraestructures públiques