X

Professionals mèdics de set especialitats podran intervenir en la transició de gènere

El Govern, entitats i experts consideren que el nou protocol que s'aprovarà aviat despatologitza la transsexualitat

02/02/2019

Professionals mèdics de set especialitats podran intervenir en la transició de gènere

Professionals mèdics de set especialitats diferents estaran preparats, a les Balears, per intervenir en els processos de transició de gènere dins el sistema de salut pública. És una de les novetats del Protocol Integral d’Atenció Sanitària per a Persones Transgènere que s’ha d’aprovar aviat i que ha tingut bona acollida per part d’entitats defensores dels drets LGTBI, com Chrysallis.

Per primera vegada a l’Estat espanyol pediatres, endocrins, uròlegs, ginecòlegs, metges de família i psicòlegs estaran formats per atendre el col·lectiu transsexual durant un procés de modificació corporal, una transició de gènere o altres processos vitals d’aquest col·lectiu, com per exemple un embaràs.

 

“Les persones tenen dret a autodeterminar el seu gènere sense cap informe de disfòria de gènere”

“Des que va entrar en vigor la llei LGTBI les persones tenen dret a autodeterminar el seu gènere sense que hi hagi cap informe de disfòria de gènere i sense que existeixi cap tractament mèdic obligatori”, destaca Lena Castells, cap del servei de diversitat sexual i de gènere del Govern.

El protocol suposa una passa endavant, segons l’entitat Chrysallis, una associació de famílies amb menors transsexuals que ha tingut un paper molt actiu en la confecció del text. “Fins fa poc calia accedir a qualsevol especialista a través d’un psicòleg que acreditàs que ets qui dius ser. Ara, es podrà accedir a qualsevol especialista sense passar per aquest filtre i, a més, estarà format i sensibilitzat per escoltar, parlar i veure quines necessitats té cada persona”, assegura Alejandro Lucas, president de l’associació.

 

“Quan algú sent que no encaixa en els conceptes d’home o dona, hi ha molt pocs itineraris possibles”

Els canvis en el protocol també són vistos amb bons ulls pel sociòleg Miquel Missé, que presentà el seu darrer llibre a Palma dijous passat i omplí la llibreria de Los Oficios Terrestres. “Totes les mesures que intervinguin en eradicar la patologització de la transsexualitat -que es dona lamentablement encara en molts contextos- em semblen positives; la gent que decidim fer transicions de gènere no tenim cap problema de salut mental”, esclareix Missé.

El sociòleg, també activista trans, explica que “fins ara havíem assumit que la gent ‘trans’ vol anar d’un lloc a l’altre, però cada cop més aquesta comunitat està fent la seva pedagogia i dient ‘bé, depèn'”. “Vivim en una societat molt rígida amb les categories home-dona i quan una persona sent que no encaixa hi ha molts pocs itineraris possibles”, afegeix.

Acaba així l”Octubre trans‘, un cicle d’activitats organitzades per La lioparda teatre i Los Oficios Terrestres amb l’objectiu de visibilitzar i despatologitzar la transsexualitat.

02/02/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris