X

Prohens anuncia un primer decret de mesures urgents de simplificació administrativa el primer trimestre

La presidenta del Govern afirma que serà la mesura més ambiciosa de la legislatura: "Ho qüestionarem absolutament tot i ens preguntarem si els tràmits que es demanen són els necessaris"

18/01/2024

Primera reunió de la Comissió de Simplificació i Racionalització Administrativa de les Administracions Públiques de les Illes. / CAIB

Redacció

La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha anunciat aquest dijous l’objectiu de tenir, en el primer trimestre d’enguany, el primer decret de mesures urgents de simplificació administrativa, conegut com a llei òmnibus. Així ho ha informat la líder de l’Executiu en declaracions als mitjans després de presidir, al Consolat de Mar, la primera reunió de la Comissió de Simplificació i Racionalització Administrativa de les administracions públiques de les Illes. “Constituïm aquesta Comissió de simplificació administrativa, que té com a objectiu identificar la duplicitat dels tràmits. Ho qüestionarem absolutament tot i ens preguntarem si els tràmits que es demanen són els necessaris o responen a l’excessiu ego de cadascuna de les administracions”, ha sentenciat Prohens.

Cal assenyalar que el nou organisme està integrat pel Govern des de totes les conselleries, tots els secretaris generals, els quatre consells insulars i els ajuntaments a través de la Federació d’Entitats Locals de les Balears (Felib). Durant la seva intervenció, la presidenta ha destacat que, amb aquesta Comissió, es fa la primera passa “a una de les principals demandes, queixes i reivindicacions dels ciutadans i un dels motius pels quals en les passades eleccions van clamar que es necessitava un canvi absolut en la manera de fer política i de gestionar les administracions públiques”. “Els ciutadans es queixen d’una administració allunyada d’ells, amb excés de burocràcia, de paperassa; es queixen d’una administració que no es comunica i d’un excés d’ego per part de polítics de voler regularitzar i legislar absolutament tot”, ha manifestat Prohens. En aquesta línia, ha compartit aquestes “queixes” dels ciutadans, perquè “no pot ser que l’administració pública sigui un dels principals problemes que tenen els administrats, els mateixos que a través dels seus impostos i butxaques sostenen aquestes administracions”.

Per tot això, ha enaltit la creació de la Comissió de simplificació administrativa, que pel seu caràcter dependrà de la vicepresidència del Govern i en la qual s’han assegut “tots els nivells de l’administració”. En la seva intervenció, la presidenta ha criticat que, quan van prendre possessió al juliol, es van trobar, segons ha enumerat, amb 13.000 expedients d’ajudes energètiques i energies renovables, més de 4.000 expedients en la Direcció General de Recursos Hídrics o més de 6.000 expedients de Medi Ambient, “alguns dels quals havien prescrit”.

També s’ha aturat especialment en la Comissió Balear de Medi Ambient, afirmant que “des de tots els sectors” se’ls ha traslladat que “s’excedeix en les seves funcions”. Preguntada sobre aquest tema, la líder balear ha assegurat que serà la Comissió de simplificació administrativa, generada aquest dijous, “la que definirà com millorar el funcionament de la Comissió Balear de Medi Ambient; un dels primers reptes que s’han posat damunt de la taula”. Així, ha explicat que al llarg d’aquesta setmana es crearà un grup de treball més reduït que anirà aportant propostes que, més tard, s’elevaran a la Comissió de simplificació. Finalment, la presidenta ha aclarit que amb aquest nou òrgan la intenció és atorgar “més poder” als ajuntaments “perquè resolguin ells molts més tràmits”, alhora que ha reconegut que “reduint processos i temps d’espera, i donant seguretat jurídica, evidentment implicarà més agilitat en construcció de nous habitatges”.

18/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris