X

Prohens denuncia en el Senat el “tracte de favor” a l’independentisme

La presidenta del Govern ha carregat contra l'amnistia i la condonació del deute i ha defensat el bilingüisme cordial

19/10/2023

Prohens denuncia en el Senat el “tracte de favor” a l’independentisme

16

La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha denunciat aquest dijous, a la Comissió de les Comunitats Autònomes del Senat, el “tracte de favor” a l’independentisme català, i s’ha preguntat “quin missatge envia a la resta de Comunitats que han defensat les seves reivindicacions per les vies legals” i amb “respecte a la Constitució”. D’aquesta manera, Prohens ha rebutjat rotundament una possible amnistia, així com una condonació de deute o una negociació bilateral sobre finançament, elements d’una “subhasta en què s’han convertit els vots per a la investidura”.

“Al fòrum en què cal parlar d’una suposada condonació del deute o del Fons de Liquiditat Autonòmic és el d’un Consell de Política Fiscal i Financera, no a Waterloo”, ha asseverat la presidenta. Prohens ha declarat a més que les Balears “comparteixen moltes coses” amb Catalunya, però que volen relacionar-s’hi “com la resta de Comunitats, de tu a tu, sense tuteles i sense complexos”. “Perquè som unes illes que no reivindicam ser més que ningú, però tampoc menys que ningú, i que no formam part d’un altre país ni una altra realitat que no s’anomeni Espanya”, ha subratllat.

A més, davant dels que “parlen avui de balances fiscals”, Prohens els ha recordat que les Illes “són unes de les aportadores netes al sistema, per darrere només de la Comunitat de Madrid, i la novena a l’hora de rebre”. “Així que a nosaltres que no ens parlin de victimisme, perquè no n’acceptarem cap”, ha postil·lat. En aquesta línia, Prohens ha ressaltat la manca de funcionaris estatals a l’arxipèlag i les dificultats inherents a la insularitat, i ha criticat que estiguin encara “pendents d’una reforma des de fa una dècada, amb evidents necessitats de millora pel perjudici que provoca” a comunitats com la de les Illes.

La presidenta ha afegit que la reforma ha de “respectar l’autonomia fiscal” dels territoris, però encara que cada govern autonòmic tingui “la seva pròpia agenda”, s’ha de plantejar “des de la lleialtat institucional”.

Legalitat

Continuant amb aquest argument, Prohens ha protestat per veure “com un Govern en funcions es disposa a negociar un nou límit, negociant i defensant ja obertament una amnistia” els condemnats pel ‘procés’. “Una amnistia que va molt més enllà d’indultar una pena, sinó que suposa anar contra la separació de poders, anar contra el nostre Estat de Dret i anar en contra del consens constitucional. Ja no parlwm de perdonar el càstig previst pel nostre Codi Penal, parlwm de desautoritzar els jutges, parlwm de deslegitimar el nostre ordenament jurídic i fins i tot de negar la gravetat dels fets”, ha advertit.

Amb aquestes paraules ha fet una crida a la “responsabilitat” de les comunitats autònomes per “defensar la legalitat” i la Constitució: “El que negocia el Govern d’Espanya dins de despatxos foscos ens afecta i ens incumbeix a tots, perquè afecta i incumbeix tots els ciutadans espanyols i els ciutadans que representam”, ha subratllat. “No hi cap una amnistia per als que s’han saltat la llei. No hi caben tractes de favor, ni hi caben condonacions, ni sistemes de finançament a la carta només per a uns quants, mentre d’altres pagam la factura”, ha conclòs.

Llengua

Prohens ha fet un discurs bilingüe en castellà i català i al començament de la seva intervenció ha parlat de la coexistència de les dues llengües a la Comunitat, assegurant que conviuen “en total normalitat i en total cordialitat“. “Les llengües mai no poden ser una eina de confrontació política amb interessos partidistes, sinó una eina de comunicació, de diàleg i de riquesa”, ha dit.

19/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT