X

Prohens lamenta la proliferació del lloguer turístic il·legal en els darrers anys: “Amenaça la qualitat i la convivència”

La presidenta del Govern demana deixar de parlar de sector turístic per a parlar de "sistema turístic circular"

30/10/2023

Prohens lamenta la proliferació del lloguer turístic il·legal en els darrers anys: “Amenaça la qualitat i la convivència”

La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha instat aquest dilluns a “perseguir, castigar i retirar del mercat l’habitatge turístic il·legal que ha proliferat a les Balears els darrers anys”. La líder del Govern de les Illes ha intervingut aquest dilluns en el Fòrum Europeu de Turisme, organitzat a Palma per la Comissió Europea i la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea. La reunió precedeix la Reunió Informal de Ministres de Turisme, que se celebrarà aquest dimarts, i té previst abordar en una taula rodona els habitatges d’ús turístic i el necessari equilibri de les ciutats.

En una breu intervenció a l’inici de la jornada, Prohens ha lamentat que l’oferta turística il·legal s’hagi propagat a l’arxipèlag i que hi amenaci la qualitat de la destinació i la convivència. D’aquesta manera, la líder de l’Executiu ha fet una crida a treballar a nivell europeu per a facilitar eines de control de l’oferta il·legal “perquè sigui perseguida, castigada i retirada del mercat”. Ha expressat igualment la necessitat que s’articulin iniciatives legislatives i normatives a nivell europeu.

D’altra banda, la presidenta del Govern ha instat a deixar de parlar de “sector turístic” per a començar a parlar de “sistema turístic circular” i ha assenyalat el compromís de la sostenibilitat del sector des del triple vessant econòmic, social i mediambiental. “Cap d’aquestes potes pot fallar”, ha afirmat. Prohens ha subratllat la fragilitat del territori illenc, “el més sensible a l’esdevenir del turisme” i ha recordat que va ser gràcies a la fortalesa del sector que es va poder recuperar l’economia. “El turisme és el motor de la nostra economia i no ens hem d’avergonyir d’això, al contrari, ens n’hem d’enorgullir”, ha assenyalat.

Per la seva banda, el batle de Palma, Jaime Martínez, ha parlat de “pressió territorial” sobre els turistes que visiten Ciutat i assenyala que això provoca “un desgast al cap dels anys”. Martínez espera que d’aquest Fòrum Europeu surtin conclusions sobre la gestió del lloguer turístic i també un finançament per a la reindustrialització del sector i per millorar les destinacions madures, com Palma, per tractar-se de “territoris amb una pressió demogràfica no resident al servei dels ciutadans europeus per a les seves vacances”.Així com “les compensacions necessàries en territoris insulars, en municipis turístics i en capitals turístiques”.

Notícies relacionades >

30/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris