X

Prohens reafirma el compromís del Govern amb l’Estatut enfront del text de l’Oficina de Llibertat Lingüística presentat per Vox

L'oposició reclama a l'Executiu autonòmic que demani la retirada del text i que no entri a negociar-ne cap esmena

25/09/2023

Prohens reafirma el compromís del Govern amb l’Estatut enfront del text de l’Oficina de Llibertat Lingüística presentat per Vox

Els grups polítics han marcat posicions amb vista al ple d’aquest dimarts, en què la llengua centrarà el debat. Aquest dilluns, el PP i Vox han negat que hi hagi cap crisi per la creació de l’Oficina de Llibertat Lingüística. Per la seva part, l’oposició reclama al Govern que demani la retirada del text de la proposició de llei de creació de l’oficina esmentada i que no entri a negociar-ne cap esmena.

El PSIB-PSOE i Més per Mallorca diuen que és l'”atac més gran a la pluralitat lingüística de la història de les Illes”. “La presidenta del Govern ha de manifestar-se al respecte, ha d’explicar si està a favor de les polítiques de retrocés de Vox i en contra de l’ús social i legal de la llengua catalana, o si pensa aplicar alguna mesura de foment del català”, ha expressat el portaveu de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia. El portaveu del PSIB-PSOE al Parlament, Iago Negueruela, ha demanat a l’Executiu autonòmic que rebutgi el text.

Així mateix, el Partit Popular reafirma que el text presentat per la formació d’extrema dreta atempta contra l’Estatut d’Autonomia, fet pel qual, asseguren, se’n desmarquen. “En cap cas el Govern de les Illes no comparteix la iniciativa creada per Vox”, ha destacat Marga Prohens. “Sí que és vera que vàrem pactar que hi hagués una oficina que garantís els drets lingüístics de totes dues llengües oficials, però desconeixíem la iniciativa presentada”, ha afegit la presidenta de les Balears.

Unes paraules que també ha reiterat Marga Duran, portaveu adjunta del Grup Parlamentari Popular: “Es tracta d’una proposta que no coneixia el Partit Popular, ni tampoc l’havíem llegit prèviament”. “Si Vox no el retira, farem feina intensament per a la modificació del text”, ha assegurat Duran.

Vox ha afirmat que el text ha estat responsabilitat seva, i que ara serà qüestió de negociar-ne el contingut via esmenes. “Res de crisi entre partits, tenim clar que continuarem donant suport al Govern de les Illes Balears. Cada formació política té posicions diferents, però sempre podem arribar a acords”, ha defensat la portaveu del Grup Parlamentari Vox, Idoia Ribas.

Sobre aquesta qüestió també s’hi ha referit el portaveu del partit Proposta per les Illes, Antoni Salas. Els regionalistes d’El Pi consideren que, amb aquesta iniciativa, Vox prioritza el castellà i va en contra de la igualtat de les dues llengües.

Notícies relacionades >

25/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris