Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Prop d'un centenar de professors i mestres han rebut atenció psicològica sobretot per estrès, ansietat i depressió
Imatge d'arxiu.
112Un informe recent de l’OCDE, constata l’excés de feina entre els docents i com repercuteix en la seva salut física, però sobretot emocional. Aquí a les Illes, prop de 840 mestres de l’escola pública varen estar de baixa laboral més de 3 mesos, durant el darrer curs, segons les dades que ha facilitat la Conselleria d’Educació a IB3 Ràdio. Del mes de gener fins ara, prop d’un centenar de professors han rebut a més, atenció psicològica. El motiu principal de les consultes és l’estrès, l’ansietat i la depressió. La síndrome d’esgotament professional (burnout) ja és una realitat entre els professors dels centres d’ensenyament públic de les Illes Balears.
Molts dels que toquen a la porta del Servei de Prevenció de Riscs del personal docent, un recurs pioner a l’Estat espanyol, pateixen símptomes físics i emocionals derivats de la depressió i l’estrès. Malgrat l’augment dels trastorns mentals, no hi ha estadístiques oficials, ni percentatges globals de les baixes laborals del personal docent.
El que sí que sabem és que dels més de 13.300 docents als centres públics, uns 400 funcionaris de carrera a primària i més de 300, a secundària van estar de baixa més de 90 dies, el darrer curs. Del mes de gener fins ara, prop de 100 mestres i professors han rebut atenció psicològica. D’aquest centenar, 57 han arribat a la psicòloga, que s’ha incorporat al servei, per causes relacionades amb conflictes dins la comunitat educativa. La psicòloga sanitària de prevenció de riscos de la Conselleria d’Educació, Bàrbara Vicens, adverteix del degoteig de docents que hi acudeixen per malestar emocional.
Vicens, qui va entrar com a psicòloga del personal docent el curs passat, és la darrera incorporació del servei de prevenció de riscos laborals del personal docent. Parlam d’un equip, integrat per 7 tècnics de prevenció, entre metges, sanitaris d’infermeria i psicologia. El cap de servei, el doctor Rafel Castells , assegura que hi ha mancança d’especialistes del treball.
Els conflictes dins les aules (que segons els especialistes, empitjoren la salut mental dels docents) van en augment aquests darrers anys. La Conselleria n’obre protocol i ofereix la mediació en els conflictes. Toñi Genorvard, técnica de prevenció de riscos laborals, confirma que l’any 2023, es van comunicar 26 conflictes; enguany, 29.
En tot cas, una figura molt important del servei prevenció, creat el 2.018, és la logopeda. Hem de recordar que l’afonia per nòduls a les cordes vocals és l’única malatia considerada professional en el col·lectiu docent. Aquestes són les xifres, mentrestant, els sindicats vinculen desenes d’aquestes baixes a situacions de sobrecàrrega i reclamen mesures.
El sindicat STEI a Eivissa atribueix l’augment de baixes laborals del col·lectiu a les multitasques i múltiples responsabilitats a les quals s’enfronten els docents, en el seu dia a dia. Feines que sovint, transcendeixen l’estrictament pedagògica.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Es tracta del projecte que coordinarà Inca Mallorca Solidària i que està previst que al llarg d'un any es facin les feines fetes per voluntaris
Redueix a 80 i 130 els cavallers de la colcada i no permetrà inscriure pagesos menors de 14 anys
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia