societat

Prop del 50% dels casos actius de Covid-19 provenen de residències de majors

97 malalts dels 654 que encara no s'han curat són usuaris i treballadors d'aquests centres, principalment dels privats

Residència Domusvi (Palma)


Les residències per a gent gran de Balears són avui el principal focus on es concentra pràcticament el 50% dels casos actius de Covid-19. En concret, 297 dels 654 malalts infectats que a dia d’avui no han obtingut l’alta provenen d’aquestes instal·lacions. Es tracta de 210 usuaris i de 87 professionals.

Es per tant un dels grans focus d’aquesta pandèmia a les Illes, que ja ha provocat a més el tancament de dos centres. D’una banda, la residència Elena, una instal·lació petita a Palma amb només 26 residents, va tancar portes quan 25 dels seus usuaris, és a dir tots menys un, es van contagiar. D’ells, 2 ja han perdut la vida. L’altre centre tancat és Son Ametller, amb una vintena d’usuaris, que acumula ja 7 finats.

Tot plegat ha fet que Salut extremi els controls i el seguiment d’aquests centres. A tot l’Estat, des de l’inici de la pandèmia, ja s’han desinfectat 3.262 residències.

El cas de Domusvi

Un tercer centre objecte d’especial seguiment a Balears és Domusvi, que amb més de 90 infectats, ocupa el primer lloc en nombre d’afectats a tot Balears. Carme, treballadora d’una de les tres residències Domusvi que hi ha a les illes, ha dit aquest migdia a IB3 Ràdio que no tenen tot el material necessari per als professionals: “hi ha infermeres que han vist que hi ha material a un magatzem i no l’han repartit. També ens han dit que la supervisora ha donat l’ordre de no donar mascaretes a les auxiliars perquè, sinó, es quedarien sense”. La treballadora del centre privat ha lamentat la improvisació i ha dit que “no hi ha protocol, és una bogeria”.

Domusvi forma part d’un grup d’àmbit internacional que gestiona prop de 200 centres, i està controlat per un fons d’inversió britànic.

El total dels majors i treballadors de residències que s’han vist afectats pel Covid-19 és de 332. Hi ha ja 5 usuaris i 4 treballadors curats, i 26 usuaris morts. La resta, 297, encara lluiten contra la malaltia. A més de Domusvi, la segona residencia amb més casos és Oasis, amb 86 positius, dels quals 16 són treballadors i 67 usuaris. Domusvi Costa de’n Blanes té 29 afectats, mentre que la primera pública en termes d’infectats és Can Blai amb 12 casos acumulats, dels que 3 han mort.

La gran majoria dels casos de Covid-19 que han afectat a residències per a gent gran han estat registrats a centres de titularitat privada. De fet, la Bonanova, la més gran de Balears amb 340 usuaris, només ha registrat 7 positius, d’entre ells un mort.


Una quarta part de les defuncions amb Covid-19 a les Illes eren usuaris de residències
Clíniques privades acullen pacients de residències amb Covid-19
Augmenten un 75% els contagis en residències d’ancians i discapacitats


654 casos positius actius de la Covid-19 a Balears i 737 persones curades
Tota la informació sobre el coronavirus
L’evolució de la Covid-19

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El decret de protecció de territori afecta 200 hectàrees de Palma

El text impedeix la urbanització de Son Puigdorfila

L’OSIB reprèn els concerts aquest cap de setmana

Les mesures de seguretat obliguen a adaptar els concerts a formats reduïts de músics

Les escoletes municipals es preparen per a la reobertura a la fase 3

La realitat social de cada municipi fa que en alguns centres puguin faltar places i en d'altres no arribin a...

Els sindicats vaticinen un ‘tsunami judicial’ de casos en reprendre l’activitat.

Denunciaran el Ministeri de Justícia perquè, asseguren, el retorn a la feina es fa sense poder complir les mesures de...