economia

Propietaris de lloguer vacacional, atrapats per una clàusula

L'exclusivitat amb la immobiliària bloqueja l'immoble encara que caiguin les reserves a turistes


La davallada del nombre de turistes a les Balears ha destapat una doble problemàtica per als propietaris d’habitatges vacacionals, ja que a més de veure cancel·lades les reserves que tenien a l’estiu, molts hi han d’afegir que no poden compensar aquestes pèrdues optant per un lloguer de llarga durada. El motiu és el contracte d’exclusivitat que tenen signat amb l’agència immobiliària. Això és el que li ha passat a n’Olga, propietària d’un immoble a s’Arenal, a Llucmajor, amb diverses reserves entre juny i octubre, a través d’una agència especialitzada en l’arrendament a turistes internacionals.

La pandèmia va fer que s’anul·lassin aquests contractes, un darrere l’altre, excepte un de principi de l’estiu. “Les reserves ja eren molt manco que les de l’any passat -conta n’Olga,- però aquestes cancel·lacions han suposat deixar d’ingressar 4.000 euros”

Davant d’això, aquesta propietària es va plantejar oferir el seu immoble a turistes estatals o llogar-lo per més temps. Opcions que l’agència que tenia contractada li va denegar, al·legant l’exclusivitat que hi havia firmat.

Un problema que afecta altres propietaris

És difícil quantificar el nombre d’afectats per aquesta mateixa situació, però el consultor immobiliari, Pedro García, n’ha vist una desena de casos amb problemes d’exclusivitat en el darrer mig any.

García té clara la recomanació que ha de donar quan un propietari es trobi en la situació de n’Olga: enviar un burofax a l’agència per exigir l’extinció del contracte. “La clàusula que limita a lloguer vacacional la propietat es considera nul·la -explica l’assessor- en el moment en què no arriben els turistes i no se’ls pot oferir el servei contractat”.

Si aquesta petició del propietari no rep resposta, com li ha passat a n’Olga, la via judicial és la següent passa. Però aquesta propietària, de moment, no s’ho planteja perquè l’exclusivitat venç d’aquí a poc, al novembre.

El nombre d’agències especialitzades en lloguer vacacional és molt inferior a les dedicades a lloguer de llarga durada o altres serveis immobiliaris, explica García, qui considera que s’han enrocat en una posició, sense sentit, en plena pandèmia. “Aquí del que es tracta és que el consumidor final està perjudicat i l’agència immobiliària li hauria de facilitar una sortida perquè sinó -vaticina el consultor- romprà el contracte i quedarà sense aquest client quan això torni a la normalitat”.

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Menorca s’afegeix al projecte Cel Obert per revitalitzar el comerç de proximitat

La particularitat és que s'aplica al conjunt de l'illa i no en municipis concrets com a la resta de Balears

Autoritzada la inversió per renovar el radar primari d’ENAIRE a Randa

D'aquesta manera, el gestor de navegació aèria d'Espanya podrà canviar els equips actuals, que ja han complert el seu cicle...

Neix la nova Associació de Joves Empresaris de Balears

Constituïda en plena crisi, AJE vol fomenar l'empreneduria i l'ocupació de qualitat

Les acadèmies d’ensenyament privat de Menorca temen una pujada de l’IVA que les obligui a tancar

Alerten del risc que proliferin les classes de repàs particulars il·legals i esperen que la proposta del Ministeri d'Hisenda no...