X

Pugen les denúncies per violació de domicili i usurpació d’immobles a les Balears

El 2024 es van denunciar 514 casos, un 26% més que el 2023

10/03/2025

Pugen les denúncies per violació de domicili i usurpació d’immobles a les Balears

Bloc d'edificis a Palma. Foto XGTur

109

L’any 2024 es van denunciar a les Illes Balears 514 casos de violació de domicili i usurpació d’immoble, que són els dos tipus de delicte relacionats amb les ocupacions d’habitatges. És el rècord històric, i suposa una pujada del 26% respecte del 2023, després de dos anys consecutius de descens. Els darrers anys s’ha viscut una estabilització d’aquestes xifres, que les immobiliàries vinculen amb el fet que de cada vegada queden menys pisos buits, i que molts de propietaris han instal·lat alarmes. D’aquí a unes setmanes entrarà en vigor una nova norma per accelerar els desallotjaments, tot i que entitats en defensa del dret a l’habitatge, com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, consideren que s’ha generat una alarma social de manera injustificada.

Els darrers deu anys, el Ministeri de l’Interior ha tingut constància de 3.400 casos. La xifra ha anat en augment des de l’esclat de la crisi financera. El 2010 es van denunciar només 50 casos de violació de domicili i usurpació d’immoble a les Balears, i el 2021 s’havien multiplicat per 10 i havien arribat a més de 500.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de @ib3noticies

Carlos Portalo, advocat i professor de Dret Penal a la UIB, pronostica que l’esmena introduïda a proposta del PNB a la Llei d’Eficiència de la Justícia, que entrarà en vigor el pròxim mes d’abril, accelerarà els desallotjaments, ja que es podran dur a terme amb un judici ràpid. Sigui com sigui, allò que preocupa ara mateix al sector, més que les ocupacions, és l’impagament dels lloguers, allò que alguns han anomenat ‘inquiocupació’. Uns casos que no estan recollits a les estadístiques de violació de domicili i usurpació, ja que van per la via civil, i no penal: “És difícil parlar d’usurpació quan una persona, inicialment, té un títol legítim i vàlid per fer ús de l’habitatge, però després, pels motius que sigui, la vigència del títol expira” apunta Carlos Portalo.

Aquests casos d’inquilins que deixen de pagar els lloguers van a l’alça, conseqüència de les dificultats d’accés a l’habitatge, segons explica el president del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària, José Miguel Artieda: “Els contractes de lloguer estan acabant, després de cinc anys finalitzen i és el moment d’actualitzar les rendes i dona lloc a què no puguin sortir els llogaters perquè no troben altre lloc on anar i es converteixen en okupes”.

Els casos de desnonament per incompliment de contracte de lloguer continuaran per la mateixa via jurídica que fins ara, per tant, no entren dins la reforma legal que pretén accelerar els desallotjaments. Segons Artieda, un llançament pot arribar a demorar-se mig any en molts de casos, i fins a divuit quan els inquilins són família vulnerable, ja que la moratòria antidesnonaments continua vigent, com a part del decret Òmnibus aprovat el febrer pel Congrés dels Diputats.

Aquesta setmana està previst que es coneguin el nombre de desnonaments per impagament de lloguer de 2024, de moment, sabem que els tres primers trimestres, van ser 559. És un ritme lleugerament superior al del 2023. Àngela Pons, portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, considera que els propietaris abusen amb les pujades de preus quan finalitza un contracte. Per això, recomana als inquilins vulnerables que continuïn dins l’habitatge si no tenen on anar, tot i haver acabat la vigència del document. Pons recorda que un desnonament és legal només quan hi ha una ordre judicial, i denuncia que algunes empreses de seguretat fan pràctiques d’intimidació per engegar els inquilins.

 

Notícies relacionades >

10/03/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT