economia

Augmenta fins a un 6% el preu de la compravenda d’habitatges a Illes

Els preus es situen de mitjana en 4.000 euros el metre quadrat i es redueixen les inversions per part del mercat anglès i alemany

Imatge d'arxiu. /EFE


Apuja el preu mitjà de la compravenda d’habitatges a les Illes entre un 4 i un 6% el 2019, mentre cau el nombre de transaccions. Són dades del Registre de la Propietat i del Col·legi de Notaris recollides per IB3 Ràdio. La incorporació d’habitatges d’obra nova i el descens de compres per part del mercat estranger són alguns dels motius que expliquen aquesta situació.

L’augment de nous habitatges ve acompanyada d’un increment considerable del seu valor, amb un preu mitjà de 4.000 euros per metre quadrat. Per altra banda, la inversió estrangera ha passat del 35 al 25% en el darrer any, sobretot, per part del mercat anglès i alemany. Així ho assegura Natalia Bueno, presidenta de l’Associació del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària (API).

Baixa la presència anglesa i alemanya però apugen altres mercats, concretament l’argentí, el búlgar, el marroquí i el polonès… això sí, amb l’adquisició d’un altre tipus d’immobles. Un dels problemes d’aquesta situació per Bueno és la precarietat laboral i els sous baixos, amb un 30% dels treballadors de les Illes que no arriben als mil euros al mes. Tot això fa difícil accedir a un habitatge.

Per a l’altra associació del sector, la dels Agents Immobiliaris API, és evident que hi ha un alentiment de l’economia en tots els sectors. Això, afegit a la inestabilitat política que s’ha viscut en el darrer any i el record encara present de la darrera crisi econòmica, fa que la gent sigui prudent a l’hora de fer aquest tipus d’inversions, tal i com reconeix el seu president, Toni Gayà és el president.

Un altre agent implicat son els bancs, que mantenen les ajudes en forma de préstecs. És el cas de Caixa Colonya, que en 2019 ha crescut entorn del 5,3% en volum de crèdits concedits, una xifra que es mantindrà enguany. Biel Bauzà, director general de l’entitat, reconeix que tenen el màxim interès a continuar augmentant el negoci derivat de préstecs per l’adquisició d’habitatges.


Escolta aquí la notícia completa d’IB3 Ràdio

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El Govern vol allargar la temporada turística fins a final d’any

L'executiu balear invertirà més de 3 milions d'euros en promocionar i incentivar el turisme espanyol. Entre les accions previstes, destaquen...

Presenten com serà l’Hospital de Manacor quan finalitzin les obres d’ampliació i reforma

S'inverteixen més de 76 milions d'euros i preveuen iniciar la construcció la tardor que ve

‘Boom’ immobiliari a Gènova

Es multipliquen les promocions de xalets de luxe a la zona des Collet del nucli palmesà i les compres de cases per part d'estrangers rics