X

Punt final a la Selectivat més anòmala de la història: a l’estiu, amb mascaretes i distància de seguretat

Les mesures de seguretat han diferit a cada comunitat autònoma i en la majoria dels casos s'han realitzat sense cap incident destacable

10/07/2020

Punt final a la Selectivat més anòmala de la història: a l’estiu, amb mascaretes i distància de seguretat

Aquest divendres 10 de juliol finalitza la convocatòria més anòmala que es recorda de l’Avaluació de Batxillerat d’Accés a la Universitat (EBAU), l’antiga Selectivitat, posposada enguany fins a l’estiu per  mor de la pandèmia de coronavirus. Els estudiants de Navarra varen ser els primers a examinar-se (entre el 23 i el 26 de juny), mentre que els de La Rioja i Cantàbria seran els últims a fer-ho, en concret, aquest divendres 10 de juliol.

Els exàmens, als quals es presenten cada any més de 200.000 estudiants a tota Espanya, s’han realitzat amb mesures excepcionals per evitar contagis, com l’ús de mascaretes o la multiplicació de seus, entre ells, pavellons esportius i recintes firals, que han facilitat el manteniment dels dos metres de distància entre estudiants.

A Aragó, per exemple, s’ha passat de les 14 seus de l’any passat a 84, i el seu Govern va recomanar acudir a peu als exàmens per evitar l’ús del transport públic, mentre que a Astúries s’han transformat els pavellons esportius d’Oviedo i de Gijón en enormes sales d’exàmens, encara que no tan grans com l’immens Bilbao Exhibition Centri (BEC) de Barakaldo (Biscaia), un recinte firal que també ha acollit les proves al País Basc.

En qualsevol cas, els estudiants han hagut d’acudir a les seus de la EBAU amb antelació, on estava vetada l’assistència de persones que mostressin símptomes de coronavirus. De fet, algunes comunitats van recomanar als estudiants que es prenguessin abans la temperatura corporal. Tampoc s’ha admès la companyia de familiars en els recintes excepte per a estudiants amb diversitat funcional. I abans de prendre seient, tots han hagut de netejar-se les mans amb gel hidroalcohòlic.

Dins de l’aula, a més de la desigual obligació d’usar mascaretes, les instruccions han diferit a cada comunitat. A Castella i Lleó, els estudiants han hagut de guardar els seus materials en bosses de plàstic, mentre Astúries obligava a agafar-se els cabells als joves que duien el cabell llarg, així com a fer totes les proves a la mateixa cadira. A l’hora de lliurar els exàmens, Andalusia recomanava l’ús de guants i els folis havien de passar sis hores “hibernant” abans que els pogués tornar a tocar una altra persona.

La sortida de l’aula ha estat igual d’ordenada i pautada per impedir les aglomeracions d’estudiants. Mentre Extremadura prohibia “reunions de grup per mínimes que siguin en els descansos” i menjar en espais tancats, Madrid aconsellava anar a les proves amb “aigua, aliments i material per al seu consum personal”. I a Catalunya, directament, es va prohibir l’ús de màquines expenedores de menjar i fonts d’aigua.

En la majoria de comunitats autònomes s’han celebrat les proves sense cap mena d’incident. De fet, tal com va destacar aquest dimarts la ministra portaveu del Govern, María Jesús Montero, les proves s’han realitzat “amb normalitat”. I això que, segons el secretari d’Estat d’Educació i FP, Alejandro Tiana, hi ha hagut un increment en el nombre d’alumnes que s’han presentat a les proves enguany respecte a 2019.

La Selectivitat de 2020 estava prevista inicialment a principis de juny a totes les comunitats autònomes. L’estat d’alarma, que va decretar el tancament de tots els centres educatius el 16 de març, va obligar a retardar la data de les proves. Aquesta va ser la primera gran decisió en l’àmbit educatiu acordada pel Ministeri d’Educació i les comunitats autònomes durant el confinament.

Navarra ha estat la primera comunitat a realitzar els exàmens de Selectivitat, entre el 23 i 26 de juny. També a Astúries i a Extremadura van començar aquesta convocatòria al juny, en concret, el dia 30, i es va allargar fins al 2 de juliol.

Durant els primers dies de juliol, de l’1 al 3, varen examinar-se els estudiants de Castella i Lleó i de Canàries, encara que en el cas dels de l’arxipèlag canari, la Selectivitat es va allargar fins al dia 4.

Del 6 al 8 de juliol, els alumnes de Castella la Manxa, els murcians i els bascos varen realitzar les proves. També es van celebrar aquests dies els exàmens a la Comunitat de Madrid, encara que en aquest cas es van allargar un dia més, fins al 9 de juliol.

I a les comunitats d’Andalusia, Aragó, Balears, Catalunya, Galícia i Comunitat Valenciana, la Selectivitat es va desenvolupar entre el 7 i el 9 de juliol, sent els de Cantàbria i La Rioja els que més tard han celebrat l’actual EBAU, del 8 al 10 de juliol.

10/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris