X

“Quan els clients es cansen de veure les mateixes dones traficades, les canvien de pis”

Almanco el 22% de dones prostituïdes a Palma són víctimes de tràfic de persones

19/09/2023

“Quan els clients es cansen de veure les mateixes dones traficades, les canvien de pis”

Mercè Valero

La prostitució va moltes vegades lligada al tràfic de persones. Però és difícil detectar-ho, tal com explica la sociòloga de l’Ajuntament de Palma Lourdes Cano: “Cal tenir en compte que la sensació que tenen de vulnerabilitat i desprotecció i també la por a les màfies que les trafiquen fa que difícilment verbalitzin que són víctimes de tràfic”.

Així i tot, cada vegada el Consistori palmesà en detecta més. L’any passat van confirmar que, almanco, el 22% del total de dones prostituïdes a la ciutat són víctimes de tràfic. Tenen 34 anys de mitjana; gairebé totes estrangeres, sobretot de Colòmbia, Nigèria, el Brasil i la Xina. El 60% estan en situació irregular, i el 6% no tenen domicili estable. Aquesta darrera dada s’ha multiplicat per 3 en un any, tal com lamenta Cano: “Les van movent. Quan els clients es cansen de veure les mateixes dones traficades, les canvien de pis o de lloc”.

Són dades de l’Ajuntament elaborades en col·laboració amb Creu Roja, Metges del Món i Casal Petit. I ara arriba una altra associació per sumar esforços a l’hora d’atendre aquestes dones. És Nueva Vida, amb seu a Santander i que fa un any i mig que és a Mallorca. Aquí hi tenen dues treballadores i 16 voluntàries. Enguany han atès al voltant de 250 dones. Els fan acompanyament i assessorament legal.

Nueva Vida també està darrere de la campanya de sensibilització ‘Sense demanda no hi ha tràfic’. Ho conta la portaveu de l’ONG a Balears, María Fernanda Romero: “Quan compres sexe, saps què pagues, que és tot un paquet del que duu associat el tràfic de persones, i alimentes el sistema prostitucional”.

Dissabte, Dia contra el Tràfic de Persones i l’Explotació Sexual, Nueva Vida farà tasques de sensibilització a Palma. Seran de les 19 h a les 20 h a la plaça Marquès del Palmer, on també escenificaran la història d’una de les persones que han atès.

19/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris