X

“Quan els clients es cansen de veure les mateixes dones traficades, les canvien de pis”

Almanco el 22% de dones prostituïdes a Palma són víctimes de tràfic de persones

19/09/2023

“Quan els clients es cansen de veure les mateixes dones traficades, les canvien de pis”

La prostitució va moltes vegades lligada al tràfic de persones. Però és difícil detectar-ho, tal com explica la sociòloga de l’Ajuntament de Palma Lourdes Cano: “Cal tenir en compte que la sensació que tenen de vulnerabilitat i desprotecció i també la por a les màfies que les trafiquen fa que difícilment verbalitzin que són víctimes de tràfic”.

Així i tot, cada vegada el Consistori palmesà en detecta més. L’any passat van confirmar que, almanco, el 22% del total de dones prostituïdes a la ciutat són víctimes de tràfic. Tenen 34 anys de mitjana; gairebé totes estrangeres, sobretot de Colòmbia, Nigèria, el Brasil i la Xina. El 60% estan en situació irregular, i el 6% no tenen domicili estable. Aquesta darrera dada s’ha multiplicat per 3 en un any, tal com lamenta Cano: “Les van movent. Quan els clients es cansen de veure les mateixes dones traficades, les canvien de pis o de lloc”.

Són dades de l’Ajuntament elaborades en col·laboració amb Creu Roja, Metges del Món i Casal Petit. I ara arriba una altra associació per sumar esforços a l’hora d’atendre aquestes dones. És Nueva Vida, amb seu a Santander i que fa un any i mig que és a Mallorca. Aquí hi tenen dues treballadores i 16 voluntàries. Enguany han atès al voltant de 250 dones. Els fan acompanyament i assessorament legal.

Nueva Vida també està darrere de la campanya de sensibilització ‘Sense demanda no hi ha tràfic’. Ho conta la portaveu de l’ONG a Balears, María Fernanda Romero: “Quan compres sexe, saps què pagues, que és tot un paquet del que duu associat el tràfic de persones, i alimentes el sistema prostitucional”.

Dissabte, Dia contra el Tràfic de Persones i l’Explotació Sexual, Nueva Vida farà tasques de sensibilització a Palma. Seran de les 19 h a les 20 h a la plaça Marquès del Palmer, on també escenificaran la història d’una de les persones que han atès.

19/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT