X

Quan i on veure millor les Llàgrimes de sant Llorenç?

En condicions ideals, en un entorn sense contaminació lumínica i, com enguany, pràcticament sense lluna, es podran arribar a observar a ull nu fins a 90 meteors cada hora

11/08/2023

Quan i on veure millor les Llàgrimes de sant Llorenç?

La màxima activitat dels Perseids s'espera la matinada del diumenge, 13 d'agost./ Pedro Puente Hoyos

El Temps

Les Llàgrimes de sant Llorenç són, sens dubte, la pluja d’estels més coneguda. Permeten contemplar un bon nombre de meteors, sovint acolorits i amb un deixant persistent. Tot plegat, en un ambient de temperatura agradable, a diferència d’altres moments de l’any. És per això que són també la pluja d’estels més esperada de l’any. Ara bé, per observar-les amb èxit convé seguir una sèrie passos senzills.

Un entorn elevat i sense contaminació lumínica

Les capes baixes de l’atmosfera solen estar més carregades de partícules i humitat que les altes, sobretot a l’estiu. Això empitjora la visibilitat. Per tant, els llocs elevats solen oferir unes condicions més adequades en general.

Ara bé, el principal entrebanc no sol ser la transparència atmosfèrica, sinó la contaminació lumínica. Es tracta de llum perduda i no desitjada que parteix d’un focus emissor, normalment una gran aglomeració urbana, i que interfereix en la correcta observació del cel nocturn. Palma és una de les ciutats amb més contaminació lumínica de l’Estat espanyol, fet pel qual a Mallorca convé allunyar-se de la seva àrea d’influència.

Així mateix, és ideal trobar un indret allunyat de les zones urbanes o il·luminades amb excés.

Quan observar-los?

Els primers Perseids es comencen a veure a partir del 14 de juliol, tenen la punta entorn al dia de Sant Llorenç i s’allarguen fins dia primer de setembre. Enguany, el màxim s’espera la matinada del diumenge, 13 d’agost. Per aquest motiu, la nit de dissabte a diumenge, i més en especial en les hores prèvies a l’alba, serà la més adequada per veure’ls. Encara que no sigui exactament el moment del màxim, la nit de divendres a dissabte i la de diumenge a dilluns són també bones opcions per contemplar-los.

Sense interferències: ni Lluna ni pols en suspensió

El vent de gregal ha fet neta la pols africana que ha enterbolit el cel aquesta setmana. D’aquesta manera, la previsió apunta cap a un cel clar, sense calitja ni tampoc niguls a gairebé tota la Mediterrània occidental, incloses les Illes Balears.

Concentració de pols en suspensió prevista pel Copernicus Atmosphere Monitoring Service.

A més, la claror de la lluna pot interferir en la correcta observació dels estels fugissers, sobretot quan coincideixen amb la lluna plena. Enguany, però, el nostre satèl·lit es trobarà en fase minvant i quedarà només un 14% il·luminada.

Són, en general, les millors condicions dels darrers 5 anys.

Cap on mirar?

En astronomia, el punt aparent a partir del qual sembla originar-se el moviment dels meteors s’anomena radiant i és la part del cel a contemplar per observar correctament una pluja d’estels. En el cas dels Perseids, el radiant guaitarà per damunt l’horitzó a partir de la mitjanit, cap al nord-est, just a sobre de la constel·lació de Perseu. En condicions ideals, en un entorn sense contaminació lumínica i, com enguany, pràcticament sense lluna, es podran arribar a observar a ull nu fins a 90 meteors cada hora.

Constel·lació de Perseu.

11/08/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris