X

Quatre anys de l’incendi d’Andratx, el pitjor que ha cremat les Illes

Ja s'han regenerat dues terceres parts de la zona afectada

26/07/2017

Quatre anys de l’incendi d’Andratx, el pitjor que ha cremat les Illes

15

26 de juliol de 2013. A una finca privada de sa Coma Calenta (al municipi d’Andratx)  és on va arrencar el foc del pitjor dels incendis que s’han viscut a les Illes Balears.

Una zona d’antics bancals en desús plena de pins  blancs adults i matoll. D’allò només en queden ara alguns dels pins que varen sobreviure a les flames. Però de la mort arrela la vida i entre verdor i cendra comencen a despuntar els pinotells, nascuts de les llavors alliberades pels pins que es cremaren. Uns exemplars joves que fins d’aquí a 12 anys no tendran capacitat de reproduir-se. És per tant ara un moment decisiu per la regeneració de la zona, ja què si es tornàs a cremar abans de què aquests pins tenguin pinyons ja no hi haurà esperança de renovació per aquest ecosistema forestal. De fet, hauran de passar encara més de 80 anys perquè els pins tornin a fer ombra com abans. Un temps que es podria perllongar per mor del canvi climàtic, que empitjora les condicions de desenvolupament fent-les més agrestes.

Les altres dues terceres parts que es cremaren a l’incendi s’han regenerat fàcilment gràcies a la capacitat de les plantes rebrotadores de sobreviure al foc. I és que allà només trobàvem arbusts i matolls. Es tracta de zones que amb anterioritat han patit altres incendis en poc temps, un fet que havia malmès la vegetació de la zona. Ara la seva imatges és ja molt semblant a la d’abans del foc.

L’incendi d’Andratx, diuen des del col·legi oficial d’enginyers forestals, va ser un toc d’atenció del que malauradament pot tornar a passar si no es millora la política de gestió ambiental. Per això asseguren que s’hauria d’actuar damunt les zones no cremades i amb major risc d’incendi, per evitar així que imatges com aquestes es tornin a repetir.

26/07/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT