X

Què diu el decret de mínims?

La norma estableix que almanco el 50% de les hores lectives han de ser en català i també determina quines àrees s'han de fer en aquesta llengua

06/11/2023

Què diu el decret de mínims?

Martina Ramis

El conegut com a decret de mínims es va aprovar el 4 de juliol del 1997. És el decret que regula l’ús i l’ensenyament de i en llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, als centres docents no universitaris de l’arxipèlag. Un decret, aprovat pel Govern de Jaume Matas, que va arribar 10 anys després de la Llei de Normalització Lingüística i que fixava que un dels objectius era assegurar el coneixement i l’ús progressiu del català com a llengua pròpia i vehicular en l’àmbit educatiu.

El decret de mínims estableix a l’article 2 que el nombre d’hores d’ensenyament de les assignatures de llengua i literatura catalanes, pròpies de les Illes, serà, com a mínim igual al destinat a l’ensenyament de la llengua i la literatura castellanes, és a dir, almanco la meitat.

Atès el caràcter globalitzador de l’educació infantil, diu el decret, no s’especifica quines àrees es faran en cada una de les dues llengües oficials. Sí que ho determina per a l’educació primària. Apunta que el coneixement del medi natural, social i cultural s’impartirà sempre en llengua catalana.

En el cas de secundària, especifica que s’impartiran en català les àrees de ciències socials, geografia i història i l’àrea de ciències de la natura.
Deixant de banda les assignatures lingüístiques, el decret apunta que es concretarà al projecte lingüístic de cada centre la distribució horària de les altres àrees.

L’objectiu, segons el decret, és que al final de l’etapa obligatòria, els alumnes puguin utilitzar de manera normal i correcta el català i el castellà.

Notícies relacionades >

06/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris