X

Què és el coronavirus i com evitar-ho

Dia 1 de gener del 2020 va morir el primer pacient, ara ja són més de 170 morts i més de 7.700 afectats a 31 províncies xines

30/01/2020

Què és el coronavirus i com evitar-ho

Un laboratori d'Itàlia cerca fórmules per tractar el coronavirus. /MATTEO BAZZI

Redacció

El nou tipus de coronavirus (2019-nCoV), que té el seu origen en un mercat de carn de la ciutat de Wuhan (la Xina), ha infectat, de moment, més de 8.000 persones i ha deixat 170 morts.

Què és el coronavirus?

És un virus de la mateixa família que la SARS (Síndrome Respiratòria Aguda Greu), i que la MERS (Síndrome Respiratòria de l’Orient Mitjà), malalties que es transmeten d’animals a humans, però també tenen capacitat de transmetre’s entre humans. Se’n diu coronavirus per la forma del patogen i principalment afecten el tracte respiratori -especialment els pulmons- causen malaltia greu i, en alguns casos, la mort. Els principals símptomes són més intensos que una grip, amb febre, dolor i malestar general i problemes respiratoris.

Com ha aparegut?

Els primers casos van aparèixer a mitjan desembre, en plena època de grip, quan a Wuhan (la Xina) van començar a ingressar als hospitals diverses persones afectades per un procés de pneumònia. Es va detectar que tots treballaven o visitaven amb freqüència el mercat de marisc i carn de Huanan. Encara es desconeix quin va ser l’origen de la infecció, encara que s’especula que podria provenir d’animals infectats, com ja va succeir en els casos de la SARS i de la MERS. Un estudi ha suggerit que animals com els pollastres podrien ser portadors del virus, però encara no està confirmat.

Els primers casos

Després que el Govern xinès informés del brot a l’OMS, l’1 de gener de 2020 es va clausurar el mercat i va començar el procés de desinfecció. El mateix dia va morir el primer pacient i el dia 17, el segon, dues persones d’edat avançada amb problemes de salut previs. El 7 de gener es va descriure el primer cas de persona infectada a Tailàndia i un altre primer cas al Japó. Segons l’OMS, en els dos casos eren persones que havien visitat Wuhan, i el 9 de gener es va relacionar la pneumònia amb el nou coronavirus. En pocs dies, diversos centres d’investigació de tot el món, sobretot de la Xina, han aconseguit identificar seqüències genètiques del nou coronavirus, confirmant que té un 70% de similitud amb la SARS. Ara s’estan realitzant esforços per a aïllar el virus, conèixer-lo i desenvolupar vacunes o altres tractaments, i elaborar proves diagnòstiques específiques.

Com evitar el virus?

Els coronavirus són virus de transmissió aèria però també es poden transmetre per objectes o substàncies recentment contaminades, com ocorre amb el virus de la grip. Les mesures bàsiques són una higiene estricta i l’ús correcte d’equips de protecció individual: guants, preferiblement de canya llarga; i màscara respiratòria de nivell de protecció FFP3.

30/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris