X

Què és i què pretén el Daesh?

Debilitat militarment a l'Iraq i Síria, manté una alta capacitat terrorista

28/06/2017

Què és i què pretén el Daesh?

L’Estat Islàmic de Síria i l’Iraq, -DAESH per les seves sigles en àrab- és un grup armat jihadista que utilitza el terrorisme per aconseguir la seva finalitat: la proclamació d’un califat mundial on s’apliqui la llei islàmica en la seva versió més purista.

Sorgeix del moviment jihadista que lluità contra la invasió nord-americana de l’Iraq i es consolida en el conflicte de Síria. Fa tres anys, el 29 de juny de 2014, el seu líder Abu Bakr El Bagdadi, proclama el califat a la ciutat iraquiana de Mossul i exigeix l’obediència de tots els musulmans del món. Aconsegueix controlar un ampli territori amb un exèrcit d’uns 50.000 homes, entre ells milers de joves nascuts a Europa, que hi acudeixen atrets per la seva propaganda i s’entrenen militarment.

Molts d’aquests combatents retornats de Síria seran els autors dels pitjors atemptats terroristes dels darrers anys: els de Charlie Hebdo i Bataclan, a París, els atacs contra turistes a Tunísia i Turquia, el de l’aeroport de Brussel·les i els més recents de Londres i Manchester. Ha causat més de 300 morts i milers de ferits.

Daesh ha perdut la major part del seu territori i està a punt de ser derrotat als bastions de Mossul i Raqa per l’ofensiva de la coalició internacional i del govern sirià. Però segons els analistes, manté una alta capacitat de captar militants i de perpetrar nous atacs a qualsevol lloc del món.

28/06/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT