X

Passar a la Fase 1: què es pot fer i com a partir de l’11 de maig

A partir de dilluns totes les Illes podran dur a terme activitats econòmiques i socials que no estaven permeses fins llavors

08/05/2020

Passar a la Fase 1: què es pot fer i com a partir de l’11 de maig

Jesús Torné

El govern central insisteix que passar a la Fase 1 directament no vol dir que els ciutadans de les Balears puguin desplaçar-se lliurement entre les illes. Un extrem que podran fer a una propera fase. El que està clar és que, a partir de dia 11 de maig, la vida a les Illes canvia en aspectes com:

Reunions i mobilitat

Les reunions de fins a deu persones, respectant la distància de seguretat de 2 m i mantenint sempre la higiene màxima de mans i, si és possible, dur mascareta. Aquestes reunions poden ser tant al carrer com dins una casa.

Es permet visitar familiars excepte en els casos que siguin positius per coronavirus o estiguin en aïllament. Tampoc no es pot visitar gent gran o que pertanyin a un grup de risc, per ser més vulnerables. Tampoc no es reprenen les visites als majors que visquin a llars d’ancians. No es restabliran fins a la darrera fase i encara està per decidir en quines condicions.

Els habitants d’un mateix domicili poden compartir un cotxe fins a nou places. Es pot desplaçar pels diferents municipis de cada illa però, no sortir de l’illa de residència.

Comerç, restauració i turisme

Només podran obrir els comerços de manco de 400 m2, igual que a la fase 0, però ja no serà necessària la cita prèvia. Les botigues permetran l’entrada als clients fins a un màxim del 30% del seu aforament i s’haurà d’establir un horari preferent per a la gent gran. A més, els comerciants hauran de desinfectar dos pics al dia el local.

Les terrasses poden ocupar fins a un 50% de l’espai i els clients hi podran seure sempre que quedi una taula buida i estigui correctament higienitzada entre client i client. Hotels i allotjaments turístics poden obrir sempre que no s’utilitzin les zones comunes com el menjador o les sales d’estar.

També tornarà l’activitat dels mercats a l’aire lliure a la via pública tot i que amb condicions de distanciament entre les paradetes, que només seran un 25% de les que habitualment se solen muntar i un terç de l’afluència màxima permesa. L’activitat agroalimentària i pesquera es pot reprendre, sempre complint totes les mesures de seguretat.

Cultura i religió

Amb un terç de l’aforament i també es permeten els espectacles de manco de 200 persones a l’aire lliure. Es reactivaran les visites als museus, també limitades a un terç de l’aforament i en principi amb entrades adquirides prèviament.

Pel que fa als llocs de culte, s’obren els temples i les esglèsies. Tendran una limitació del 30%. Podran assistir a la vetla de difunts quinze persones si és a l’aire lliure i deu si és en un recinte tancat.

Esport

Per aquelles activitats que no impliquin contacte físic ni ús de vestuaris. A més, les instal·lacions esportives a l’aire lliure també es poden reobrir per practicar-hi esports que no impliquin contacte físic com el tennis o l’atletisme.

08/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris