Els guardonats dels premis Ciutat de Palma
S'han entregat al teatre Principal en una gala retransmesa en directe al YouTube d'IB3
Els botiguers confirmen una fugida de locals pel final de temporada, el deteriorament de la via i la dificultat per aparcar
L’avinguda del Sindicat va ser el primer carrer només per a vianants de Palma i una de les artèries comercials principals de Ciutat. També ha estat una de les vies del centre que més transformacions ha patit amb els anys, des que hi circulava el tramvia fins a l’actualitat. Ha passat per pujades i baixades, però ara la manca d’activitat crida l’atenció. Dels 130 comerços que hi ha al carrer, 20 estan tancats, amb un cartell d’“Es traspassa” o “Es lloga” o directament sense res. Alguns, amb la barrera a mig pujar, fan obres, preparant l’obertura d’un negoci nou.
En aquest carrer el canvi de botigues és una constant, afirma el president de la patronal del petit i mitjà comerç, PIMECO, Toni Fuster. “Abans era un carrer clau, però els canvis l’han afectat. Manca de relleu generacional, obertura de comerços amb productes d’importació barats, poques franquícies que pesquin la gent… Són molts factors”, explica Fuster a IB3 Notícies. Encara que, de tots, en destaca un. “El carrer del Sindicat queda a mà esquerra als turistes que van de Cort a la plaça d’Espanya. I està mal senyalitzat. S’ha de fer molta feina amb l’Ajuntament per a tornar a fer visible la via”.
Una opinió que, a grans trets, compateixen els botiguers que romanen oberts. N’hi ha de tota la vida i d’altres de nous, com Barbara Glorioso, de “La casa de muñecas“, un comerç de roba i complements per a dona. D’origen italià, va obrir just després del confinament. Diu que pel carrer hi passa molta gent, que mira però compra poc, encara que reconeix que el novembre no ha estat mai un mes fàcil. Ara està en espera del Black Friday i la campanya de Nadal, però creu que l’indret té mala ferida. “Aquí no hi ha grans marques que atreguin clients, els locals són petits, som autònoms, és més dur i més difícil. I amb el final de la temporada, sense turistes, hi ha locals que no han aguantat”, explica.
De comerços tradicionals en queden pocs, la capelleria, l’estanc, la loteria…. I la sabateria Neus Palou, inaugurada el 1947. El propietari, Miquel Riera, té 75 anys i continua anant cada dia a la botiga. “El carrer del Sindicat ha canviat molt. Jo per aquí hi he vist passar el ferrocarril”. Li demanem què passa amb aquesta artèria comercial, devaluada al costat d’altres vies del centre. “Aquí hi ha una desbandada, és natural. Els grossos es mengen els petits i la gent no ve a Palma a comprar perquè no pot aparcar. Els és més fàcil anar a grans superfícies”. Reconeix que les dues darreres setmanes, els bons comercials de Cort han funcionat, han incrementat les vendes. “Ara estem aturats esperant el Black Friday, que també s’ha prostituït. En teoria és només un dia, però els negocis avancen els descomptes. I així no es pot aguantar”, conclou.
També ho diu el propietari de l’estanc, obert el 1898. Des de 1920 pertany a la família Homar i ara hi està al capdavant el fill, Gori Homar, la segona generació. A banda de l’aparcament i les franquícies, manté que un dels mals endèmics del Sindicat és la manca de seguretat. “No hi ha sancions ni vigilància. Amb tots els grafits que hi ha a les barreres, això pareix el Bronx. Aquest carrer espanta més que abans”. I, sobretot, apunta, la mala imatge que donen les pintades afecta la resta de locals.
Adalt, els llums de Nadal esperen penjant de les balconades l’encesa de dia 24. I amb ells, els botiguers creuen els dits perquè aquestes festes siguin millors que les de l’any passat.
S'han entregat al teatre Principal en una gala retransmesa en directe al YouTube d'IB3
Considerat el gran impulsor de la música a l'illa en aquest segle, va finar fa una setmana a causa d'una malaltia greu i inesperada
La Federació Balear de Caça col·labora, un any més, en la campanya d'erradicació de bosses
Molts indrets de les Balears s'hi han sumat