societat

Què respondre, quan un infant demana si el món s’acaba?

3 de cada 4 joves opinen que el futur del planeta és aterrador pel canvi climàtic


L’Associació de Psicòlegs estatunidencs ja ha definit l’ecoansietat com la por crònica al canvi climàtic i els seus efectes. Encara no s’ha tipificat com un trastorn de salut mental, però una enquesta de l’organització Aavz feta a 10.000 joves ho alerta. 3 de cada 4 opina que el futur del planeta és aterrador pel canvi climàtic.

Què respondre, quan el teu fill et demana si el món s’acaba? Difícil feina a fer amb una generació que viu d’alarma en alarma i a la qual, fins i tot, el canvi climàtic els altera el son.

Amb els infants i els joves d’ara, es mescla l’excés d’informació i la falta de control sobre el canvi climàtic. I en un context pandèmic “es tenen més pensaments que conclouen que no es té control, i això pot anar derivant en una obsessió i en uns pensaments recurrents, que augmenten aquesta angoixa”, assegura Tòfol Villalonga, psicòleg del centre Aprens.

Com es treballa aquesta angoixa? En aquest institut de Calvià, hi ha una comissió de Medi Ambient que posa ecodeures als seus alumnes. Jaume Pascual, orientador del primer i segon d’ESO, ho explica: “Treballar el moment, segurament amb petites passes i petites coses que feim tots, podem canviar algunes coses”, assegura.

Els alumnes d’aquesta classe de primer d’ESO tots alcen la mà per aportar les seves petites accions a millorar el planeta, com per exemple, llançar el fems on toca o reciclar.

Lliçó apresa i, sobretot, accions individuals per pal· liar un problema global que és responsabilitat dels adults afrontar. També per salut mental.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

El judici contra el metge ‘voyeur’ de l’hospital de Menorca es retarda al 13 i 14 de juliol

Les parts no han assolit aquest matí un acord de conformitat, el que manté la petició de 29 anys de...

Localitzen sense vida a Sant Antoni un home de 86 anys a qui cercaven

El mort podria haver caigut per un terraplè d'uns dos o tres metres d'altura dimecres

Fins quan serà obligatòria mascareta en exteriors?

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, assegura a Palma que ho seguirà essent "el temps mínim imprescindible"

700 balears han mort abans de rebre l’ajuda per dependència

Més de la meitat tenien aprovada la prestació, però no hi varen ser a temps; la resta esperaven ser valorats....