X

Què votam a les eleccions europees?

Els resultats es podran seguir en directe a través de la pàgina web i de l'aplicació per a dispositius mòbils 'Elecciones Europeas 2024'

09/06/2024

Què votam a les eleccions europees?

Aquestes son les desenes eleccions al Parlament Europeu. Els eurodiputats s’elegeixen de manera directa des de l’any 1979. 10 anys després, els ciutadans espanyols hi van poder participar per primera vegada. En termes de població implicada, aquests comicis son els segons més grans del planeta, només per darrere dels de la Índia.

Més de 360 milions de ciutadans de 27 països estan cridats a les urnes per elegir els 720 eurodiputats que conformaran el Parlament Europeu. Cada país funciona com una circumscripció única i vota un nombre determinat de diputats en funció de la població. Alemanya és el país que n’elegeix més, 96, i Espanya és el quart, amb 61. Cada diputat pertany a un partit del seu país, però després s’integra en grups parlamentaris transestatals constituïts a partir d’afinitats ideològiques Actualment, n’hi ha 7.

Els grups parlamentaris són els encarregats d’elegir, de manera directa, el president del Parlament i, posteriorment, tenen dret a veto sobre la proposta que facin els estats per presidir la Comissió Europea, l’òrgan executiu encarregat de proposar noves lleis i polítiques que després hauran d’aplicar els estats membre. La política agrària comuna, la PAC, El Pacte Verd Europeu, i l’estratègia digital són algunes de les principals iniciatives que gestiona.

A les Illes Balears estan convocades 854.250 persones. Són un 4,2% més que a la convocatòria de maig de 2019. 9.336 joves hi podran votar per primera vegada en haver complert la majoria d’edat d’ençà de les darreres eleccions generals de juliol de l’any passat. Els resultats es podran seguir en directe a través de la pàgina web i de l’aplicació per a dispositius mòbils “Elecciones Europeas 2024”, que es pot descarregar a les plataformes Android i iOS.

09/06/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT