X

El Govern treballa amb AENA per a habilitar més espais per als controls sanitaris en els aeroports

Balears exigeix des d'aquest dijous proves negatives de coronavirus als viatgers de 15 comunitats

04/03/2021

El Govern treballa amb AENA per a habilitar més espais per als controls sanitaris en els aeroports

Imatge d'arxiu. /EFE

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha destacat aquest dijous que el Govern treballa amb AENA per a habilitar més espais per a realitzar els controls sanitaris en els aeroports i que els passatgers no hagin d’esperar durant molt de temps després d’arribar a les Illes.

Així ho ha assenyalat Gómez aquest dijous durant la seva visita a la Central de Coordinació de la COVID (CCCovid), situada en el Polígon de Can Valero de Palma.

“S’està treballant amb AENA per veure si es poden obrir altres zones més espaiades perquè els passatgers no hagin d’esperar”, ha indicat, encara que ha ressaltat que “hi ha prou personal contractat” per a realitzar els controls de cara a Pasqua.

La consellera ha demanat esperar a veure les mesures que es prenen a nivell nacional de cara a les festes de Pasqua, encara que ha avançat que “la majoria de les comunitats plantegen el tancament perimetral”, per la qual cosa la majoria de la població no es podrà desplaçar tret que sigui per raons justificades.

Qui s’ha de fer una PCR per entrar i sortir de les Illes?

Balears exigeix des d’aquest dijous proves negatives de coronavirus als viatgers que arribin de comunitats amb una incidència acumulada de covid-19 en els últims 14 dies superior a 100 casos per 100.000 habitants, quan fins ara era de 150, amb el que hauran de presentar-les els de 13 comunitats.

Aquest dijous entra en vigor l’enduriment d’aquesta mesura de control d’accés anunciada el dimarts, que implica que hauran de presentar aquesta prova negativa els viatgers que arribin a Balears des d’Andalusia, Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Galícia, Madrid, Navarra, País Basc i Ceuta i Melilla, segons la web del Govern.

Queden exempts els viatgers d’Extremadura, Múrcia i La Rioja, ja que el Govern aplica la IA14 de les dades del Ministeri del 2 de març. Aquests llistats estaran vigents fins al 18 de març.

El llistat de comunitats autònomes els viatgers de les quals hauran de presentar proves es revisarà cada 15 dies i es publicarà en la web del Govern.

El Govern ha adoptat aquesta modificació dels controls que aplica des del passat 20 de desembre, donada la millora de la situació a Balears, amb una IA14 de 68,9 en l’actualitat, i l’objectiu és evitar la possible entrada de casos positius des de regions amb major incidència que l’arxipèlag.

Fins ara, es demanava la prova als passatgers, tant per via aèria com marítima, de les regions amb una IA14 superior als 150 casos.

Els passatgers aeris i marítims que arribin des de les comunitats o ciutats autònomes amb incidència major a 100 hauran de presentar una prova PCR negativa, feta en origen 72 hores abans de viatjar, o fer-se una d’antígens a la seva arribada a Balears (sempre que la motivació del seu viatge respongui a una de les causes contemplades com justificades).

Tots els passatgers han d’emplenar un formulari de control sanitari disponible en la web de l’Ib-Salut i presentar-ho en el punt d’entrada.

Balears distingeix tres grups: passatgers amb motiu no justificat, visitants que arriben a Balears per un motiu justificat i residents.

Els passatgers amb motiu no justificat que no presentin una prova PCR o TMA negativa en el control sanitari d’entrada s’exposen a una multa de fins a 3.000 euros, i a més, hauran de fer-se un test d’antígens en l’aeroport o port.

Quant als passatgers que arriben amb un motiu justificat hauran d’emplenar el formulari de control sanitari explicant els motius del viatge i presentar una PCR amb resultat negatiu feta en les 72 hores prèvies a la seva arribada, una cita per a fer-se la prova a l’arribada a la Covid Express o sotmetre’s a una prova d’antígens en l’aeroport o el port. Si no ho fan així, hauran de sotmetre’s a una quarantena de 10 dies.

En el cas dels residents, les condicions de viatge són les marcades per a passatgers amb motiu justificat, però se’ls facilitarà fer-se la prova PCR o TMA en origen de manera gratuïta perquè la seva arribada a les illes sigui més senzilla i per a evitar aglomeracions en els punts d’arribada.

El cost de la prova l’assumirà el Govern, que ha aconseguit acords amb 220 laboratoris repartits en totes les comunitats autònomes.

No s’hauran de realitzar la prova els residents que hagin sortit de Balears 72 hores abans de la seva volta, els transportistes de mercaderies i les tripulacions de vaixells i avions, ni els viatgers relacionats amb competicions esportives federades. Tampoc els nens menors de 6 anys.

04/03/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris