X

Quin és el codi de vestimenta per participar al Firó de Sóller?

Els col·lectius demanen que pagesos i pageses cuidin la seva vestimenta per respectar la festa

12/05/2023

Quin és el codi de vestimenta per participar al Firó de Sóller?

Mayte Mas, valenta dona 2022 amb el seu vestit de rústic juntament amb Pere vestit de pagés.

Ariadna Mir

Moros i pagesos cantant ‘La Balanguera’, un dels moments més emotius del Firó, que enguany ajuntarà unes 8.000 persones a la plaça de Sóller, entre participants i públic. Però, si voleu participar-hi, els col·lectius demanen que es respecti la vestimenta tradicional, sobretot pel que fa als vestits de pagesa i pagès. El col·lectiu de pageses deixa clar que els vestits no són una disfressa, sinó una vestimenta tradicional de Mallorca que s’ha de respectar.

Ni sabates esportives, ni rebosillos mal fermats. El vestit de rústic de pagès consta de 7 peces i el de pagesa en té 9. Cada peça es fa de manera artesanal, i un vestit sencer pot estar fins a un any a confeccionar-se completament. Només les peces principals d’una pagesa poden costar uns 500 euros, depenent de la tela emprada i el preu de la cosidora. Per això, cada valenta dona rep una ajuda de fins a 1.500 euros per part de col·lectius i l’Ajuntament. Així, es garanteix que tothom s’hi pugui postular, tot i que per representar el paper es necessita un mínim de 2 vestits.

Els alts preus i la tradició han fet que aquestes robes es confeccionin principalment a les cases. En els darrers anys, tallers de costura tradicional com els de Can Dulce reben cada vegada més gent jove que vol aprendre a cosir per mantenir-ne la tradició.

12/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris