X

‘Quinqui connection’, la novel·la “més mallorquina i punk” de Sebastià Bennàssar

L'escriptor de novel·la negra hi aborda el turisme de masses, la corrupció política i policial i el periodisme que va conèixer als noranta a la redacció del Baleares

20/02/2023

‘Quinqui connection’, la novel·la “més mallorquina i punk” de Sebastià Bennàssar

Extracte de la il·lustració de la portada de la novel·la 'Quinqui connection' de Sebastià Bennassar

12

“La negra és la novel·la social dels nostres temps” diu Sebastià Bennàssar convençut que els grans escriptors del segle XIX optarien per escriure en aquest gènere si haguessin de vessar la seva crítica a dia d’avui. Per fer-la “una mica suportable” i explicar-ne “l’horror”, li aporta l’escriptor mallorquí “un contrapunt d’humor i ironia que la fa un poc més dolça”. Estam davant ‘Quinqui connection’ i “l’insostenible” plantejament [pel sistema econòmic] de l’aparició de cadàvers de turistes a Mallorca en plena temporada turística. Vodran continuar venint a visitar-nos, la resta?

La crònica del dia a dia en un dels diaris illencs més importants es veu trasbalsada per una escalada de violència que tè el poblat de Son Banya com un altre dels escenaris en un enllaç del món del periodisme, la corrupció política i el turisme de masses.

“No hem aprés res de la pandèmia, se’ns varen fer moltes promeses de cerca d’un nou model econòmic, una reconversió de l’activitat turística, però Punta Ballena segueix estant plena i l’Arenal també mentre fora de temporada hi ha residents que viuen en condicions molt precàries a discoteques abandonades… Ens fa falta una reconversió molt ràpida perquè no pot ser que el turisme de les Balears continuï sent un turisme de baixa estofa, que contiuam mantenint i anant a cercar a fires turístiques per omplir els hotels”, diu Bennassar a IB3 Notícies.

L’autor va ser periodista del diari Baleares els anys noranta i admet que moltes situacions que es reflecteixen al llibre pertanyen a aquella època “de personatges molt divertits i estrafolaris”. Diu que va tenir “la sort” de viure el temps en què internet encara no havia entrat a les redaccions. “Vaig poder viure el final d’aquell periodisme de carrer que ara hem canviat per un periodisme de tuit que és molt pitjor que el que es feia llavors”, enraona.

Fins ara has publicat una quarantena llarga de llibres. Amb el darrer torna a Llibres del Delicte després del trhiller “Les mans del drac” i d’haver-hi publicat a vuit mans, amb Lluís Llort, Salvador Macip i Marc Moreno “La reina de diamants”. Segons les seves paraules, som davant la seva novel·la més mallorquina i punk.

Febrer Negre,

Sebastià Bennàssar és una dels organitzadors del programa de promoció de la literatura negra – el Febrer Negre- que aquesta setmana suma una nova edició. Hi serà el responsable d’un taller de lectura, “Matar sense passar pena”, adreçat als que volen aproximar-se als criteris i pautes d’aquest gènere. Serà divendres a la Biblioteca Encarnació Vinyes.

Considera que actualment hi ha tres tendències dins el corrent literari que conra: la del crim real – “basada en fets succeïts realment en el nostre entorn i que agrada molt”, la del crim rural – “novetat d’uns deu anys ençà que està molt de moda i consisteix en ubicar la trama en petites comunitats” i “la mescla de crims amb novel·la històrica, una darrera novetat en què, sobretot la Segona Guerra Mundial i també de la Guerra Civil i la Transició tenen molt a veure i, fins i tot, condicionen, els crims presents”. No deixa de banda tampoc la novel·la negra escrita per dones “cada vegada més freqüent i més interessant”.

Portada del llibre ‘Quinqui connection’ de Sebastià Bennàssar

20/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT