X

Carles III serà proclamat rei dissabte pel Consell d’Ascensió

El país seguirà a partir d'ara un període de "dol reial" fins a set dies després de la celebració del funeral

09/09/2022

Carles III serà proclamat rei dissabte pel Consell d’Ascensió

Carles III, primogènit d’Elisabet II i el seu successor en el tron britànic, serà aquest dissabte proclamat rei en el Consell d’Ascensió, segons ha confirmat aquest divendres el Palau de Buckingham.

Segons un comunicat emès per la casa reial britànica, “Sa Majestat, el rei, serà proclamat en el Consell d’Ascensió a les 10.00 hores (hora britànica) aquest dissabte al dematí en els (anomenats) Apartaments d’Estat del palau de Saint James, a Londres”. La nota assenyala que el Consell d’Ascensió, al qual assistiran membres del Consell Privat, estarà dividit en dues parts, i en la segona el nou monarca farà una declaració i el seu jurament.

El rei Carles III i la seva esposa, l’ara reina consort, Camil·la, ja han tornat a Londres, en una jornada en què se succeiran nombrosos actes en tot el país per la mort d’Elisabet II. S’espera que el monarca es reunirà amb la primera ministra britànica, Liz Truss. El rei Carles i Camil·la han passat la nit al castell de Balmoral, a Escòcia, on la sobirana va morir ahir als 96 anys, supervisada per metges i envoltada de membres de la família reial.

El rei Carles també es reunirà amb el comte mariscal, Edward Fitzalan-Howard, la persona encarregada de preparar la proclamació i el funeral de la seva mare, a fi d’aprovar el calendari programat per als pròxims dies.

El Regne Unit seguirà a partir d’ara un període de “dol reial” fins a set dies després de la celebració del funeral, la data de la qual es confirmarà “en el seu degut moment”, segons ha informat aquest divendres el Palau de Buckingham.

Entre altres detalls, s’ha informat que no hi haurà llibres físics de condolences en cap de les residències oficials de la família reial i, en canvi, s’habilitarà un lloc web en la pàgina oficial en línia de la monarquia.

El país sencer guardarà avui un minut de silenci al voltant del migdia.

El rei Carles haurà a més de decidir la durada -probablement un mes- del període de dol dels membres de la família reial i institucions dependents de la reialesa mentre que les banderes de la Union Jack en edificis de la Monarquia onegen a mig pal.

L’Abadia de Westminster, la Catedral de Sant Pau i el Castell de Windsor, a Londres, han fet sonar les campanes a l’uníson a les 13.00 hores (hora britànica) al mateix temps que s’efectuarà una salva de 96 canons -els anys que tenia la monarca- en Hyde Park i en altres enclavaments de la capital.

A l’horabaixa, Carles III es dirigirà a la nació per primera vegada en un discurs televisat, en el qual rendirà tribut a la seva mare i es comprometrà a exercir les seves funcions com a nou sobirà del país.

A més d’aquests actes, les dues cambres del Parlament britànic, Comuns (Baixa) i Lords (Alta) rendiran tribut a la sobirana en una sessió al migdia al mateix temps que la cap de l’Executiu i altres alts càrrecs del Govern assistiran a un servei públic de record en la Catedral de Sant Pau, en el centre de Londres.

La primera ministra fou informada de la mort dues hores abans de l’anunci

La primera ministra britànica, Liz Truss, va ser informada de la mort d’Elisabet II a les 16.30 (hora britànica), dues hores abans que el Palau de Buckingham va anunciar oficialment el traspàs, segons va revelar dijous als mitjans un portaveu oficial de Downing Street.

Truss, que dimarts passat va mantenir una audiència amb la monarca per assumir oficialment la prefectura de Govern, va rebre la notícia a través del seu secretari de gabinet, Simon Case, el més alt funcionari de l’Executiu.

La primera ministra va oferir un discurs a la nació davant la seva residència oficial a Londres poc després de les 19.00 hores (hora britànica), després de la qual va conversar amb el nou rei, Carles III, i ha convocat el seu gabinet de ministres per reunir-se a partir de les 21.00 hores.

09/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris