societat

La radiografia de la violència masclista a les Balears: de les assassinades a les més de 5.800 denunciants

Les Illes tenen la taxa més gran de víctimes de tot el país, amb una mitjana de 94 casos per cada 10.000 dones


Balears és la comunitat autònoma amb major taxa de víctimes de violència masclista de tot el país, amb una mitjana de 94 casos per cada 10.000 dones, molt per sobre de la mitjana estatal, que actualment se situa en 60 casos. Així ho certifica el Consell General del Poder Judicial, segons recull el programa ‘Al Dia’ d’IB3 Ràdio.

◼ Denúncies. Segons dades del Consell General del Poder Judicial durant l’any 2020 a Balears es van registrar 5.800 denúncies. De fet, es nota una reducció del 9% en comparació en l’any 2019. Una tendència que es manté enguany.

◼ Precarietat. Ara bé, la pandèmia ha agreujat la violència de gènere si a més la dona no tenia una ocupació. L’informe d’UGT ‘Les dones tenim nom’ destaca que 6 de cada 10 víctimes de violència creuen que si haguessin tingut un lloc de treball en el moment que es va produir l’agressió, tot hauria estat diferent.

◼ Mesures de protecció. Les Illes estan dins del grup de comunitats amb major percentatge d’ordres i mesures de protecció. Concretament es varen aprovar el 82 per cent de les sol·licitades, que van ser 966 de les 1.179 presentades.

◼ Els registres. D’ençà que hi ha registres, a les balears s’han produït 44 assassinats de dones per violència masclista. La darrera enguany. Un cas que va trasbalsar especialment la societat balear per la duresa del crim.

◼ El darrer cas. Ali Khouch, un veïnat de sa pobla va matar a Wanda, la seva dona embarassada, i al seu fill Mohamed de set anys. L’assassí va fugir i no fou detingut fins a l’endemà, després de confessar el crim a un dels seus cunyats. Wanda l’havia denunciat per maltractament fins en dues ocasions, però en ambos casos va retirar les acusacions i va tornar amb el seu maltractador.

◼ Altres casos. Un altre cas molt colpidor fou el de Sacramento Roca l’any 2018. La seva exparella l’apunyalà en el seu lloc de feina, a una coneguda tenda de mobles de Palma i davant nombrosos testimonis. Abans de matar-la, Rafael Pantoja l’havia estat assetjant de manera continuada, malgrat que ho denuncià, la policia no activà el protocol per la seva protecció com a víctima de violència de gènere. Dos anys abans del crim de Sacri, Celia Navarro, de 56 anys, fou assassinada per la seva parella al barri de Son Cotoner. L’assassí va intentar dissimular i justificar que s’havia suïcidat. Finalment fou condemnat a 22 anys de presó.

◼ Violència vicaria. Però hi ha moltes classes de violència, i no podem oblidar-nos de la vicària. La que molts homes exerceixen damunt els fills per fer mal a les mares. L’any 2013 es va començar a comptabilitzar de manera oficial el nombre de menors assassinats pels seus pares. I fins al dia d’avui han estat assassinats 44 nins i nines. Les dues darreres víctimes han estat Anna i Olívia (d’un i sis anys respectivament). El seu pare les matà presumptament a l’abril a Tenerife i llançà els seus cossos al mar. Fins ara només s’ha trobat el cos d’Olívia.

◼ Estereotips. Segons un estudi elaborat pel Centre Reina Sofía sobre Adolescència i Joventut de la Fundació d’Ajuda contra la Drogaddicció, un de cada cinc homes joves creu que la violència de gènere no existeix. A més, segons l’estudi, el 30% d’adolescents espanyols considera que una parella limita la llibertat i normalitza la presència de gelosia com a mostra d’amor.

◼ Els telèfons d’atenció a les víctimes. Recordam que lB-Dona disposa d’un servei d’atenció i acompanyament 24 hores a les víctimes de violència masclista, el qual fins a 31 d’octubre ha atès 2.350 dones És el 971 598205. El telèfon d’emergències és el 016, no deixa rastre a la factura, però s’ha d’esborrar de les cridades al telèfon.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Antonio Oliver: “És qüestió de dies que la variant òmicron arribi a les Illes Balears”

"Per molt que sigui una nova variant, les vacunes seran efectives", ha afirmat.

Familiars i amics supervivents de suïcidi reclamen campanyes de prevenció

IB3 destina la campanya "Tots donam una mà" de novembre a l'associació AFASIB

Detingut a Mallorca el professor d’un institut d’Eivissa per presumptament abusar d’almenys cinc alumnes

La Guàrdia Civil el va detindre divendres passat al seu domicili situat a la Costa d'en Blanes, a Calvià