X

Les ràdios municipals prenen embranzida amb les tecnologies de la informació

L'entrada de les tecnologies de la informació i comunicació ha fet que la ràdio de proximitat sigui més apoderada per arribar a la gent

17/11/2017

Les ràdios municipals prenen embranzida amb les tecnologies de la informació

Amb les tecnologies de la informació i la comunicació, la societat vol contar les seves històries. I la ràdio, ho pot fer. / Imatge d'arxiu d'aparells radiofònics antigues. EFE

17

“Les ràdios municipals han estat les úniques en penetrar dins el teixit social”. D’aquesta manera explica el paper que hi juguen les ràdios municipals la directora d’IB3 Ràdio, Mar Cerezalez. Aquest divendres, se celebrava a l’Auditori de Peguera la conferència-col·loqui sobre les ràdios municipals de les Illes Balears amb motiu del 30è aniversari de Ràdio Calvià. Un acte, si més no, fonamental d’entre les 12 ràdios municipals balears assistents per poder posar en comú les seves inquietuds, tasques, demandes… i el futur, el ‘cap a on anam?’. Cerezalez instigava als directius d’aquestes ràdios amb les seves preguntes i amb la seva exposició de temes: com havien de ser les ràdios municipals: generalistes o més locals? Com ha de ser la franja horària de programació? Quines necessitats demana l’audiència? I el pressupost en què hi compta la ràdio municipal?

 

"La gent demana de més visibilitat i això les ràdios municipals ho aporta"

Amb tot, el debat anava pujant d’arguments, de propostes, i totes elles destacaven la importància de donar veu als ciutadans perquè, així, les ràdios municipals continuïn sent fidels amb els seus oients. Perquè els oients “volen que se’ls escolti”, ens afirma Eli Gallardo, que ha estat director de Ràdio Marratxí durant dos anys. Amb les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) la societat rep molta informació, la selecciona i en fa un ús d’ella, sobretot, compartint-la. Però ara, la societat el que vol és poder contar les seves històries: “La gent demana de més visibilitat i això les ràdios municipals ho aporta” perquè la ràdio, a diferència d’altres mitjans, “és més íntima i per tant la gent se sent còmoda”, ens explica Gallardo.

En la mateixa línia, destaca Bernat Artigues de Ràdio Felanitx, les ràdios municipals “fan poble. Fa que la botiga del cantó, la gestoria, el forn… hi tinguin posat la ràdio per escoltar notícies del poble, per escoltar la veu de gent del poble”. Artigues també reconeix que, a nivell comercial, han pogut tenir ingressos de publicitat precisament perquè “una botiga escoltava a la ràdio del poble l’anunci de la seva competència, i aleshores també hi volien sortir”.

 

"Amb els podcast i el Facebook ens ha ajudat a arribar als més joves"

Potser sigui aquest, també, el “teixit social” del que ens parlava Cerezalez. Un teixit que va començar a fer-se protagonista als municipis a finals dels 80, precisament, ara fa 30 anys -com l’aniversari de Ràdio Calvià- quan tots els pobles volien tenir el seu auditori, el seu poliesportiu, la seva piscina municipal… I també volien tenir la seva ràdio, la seva veu. I han continuat així, tot i haver patit alts i baixos. L’entrada de les TIC encara les ha fet més fortes i més apoderades per poder arribar a la gent. “Gairebé el 95% de la gent escolta la ràdio al cotxe, però amb els podcast i el Facebook ens ha ajudat a arribar als més joves”, ens explica Artigues.

 

"IB3 Ràdio ha d'aportar la seva professionalitat a les ràdios municipals"

Però ara, també, IB3 Ràdio prepara la realització d’un programa en què totes les ràdios municipals de les Illes hi col·laboraran. Un repte que vertebrarà els pobles i la societat illenca “perquè escoltarem la gent”, afirma Mar Cerezalez. La ràdio municipal es caracteritza, també, per realitzar-se amb un equip humà amateur però amant radiofònic, i “IB3 Ràdio ha d’aportar la seva professionalitat a les ràdios municipals”.

L’acte, que es va escoltar en directe per IB3 Ràdio (escolta aquí la segona part de la conferència), a Ràdio Calvià, Ràdio Pollença, Ràdio Illa i Ràdio Arta, va tenir un sentit homenatge al seu inici dedicat a Joana Maria Roque, la primera directora de Ràdio Calvià, que va finar fa poc.

 

17/11/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT