X

Rafel Jordà, el mallorquí que democratitza l’espai

És el fundador d'Open Cosmos, una empresa ubicada a Oxford que fabrica i gestiona "nanosatèl·lits"

01/12/2020

Rafel Jordà, el mallorquí que democratitza l’espai

Rafel Jordà és un mallorquí apassionat de la ciència i la tecnologia que fa 5 anys va complir el seu somni: dedicar-se a l’espai. Va emigrar al Regne Unit per fundar, amb només 25 anys, una empresa ambiciosa i innovadora, Open Cosmos. Dissenya, construeix i opera nanosatèl·lits, satèl·lits “de la mida d’un microones” que pesen entre 5 i 50 quilos.

És una tecnologia molt més assequible, perquè es rebaixen costos (un satèl·lit tradicional costa 300 milions d’euros i en canvi ells en fan des de mig milió) i temps de fabricació (de dècades a pocs mesos). Segons Jordà, el que fan és “democratitzar” l’espai.

Els nanosatèl·lits poden proveir connectivitat per a àrees remotes, fan feina amb tecnologia 5G i poden ser també una eina per observar la Terra: “És una tecnologia clau per monitoritzar efectes climàtics. Aquí a les Illes Balears som susceptibles al que pot passar amb la mar, la desertificació, a nivell de la Serra de Tramuntana i alguns d’aquests paratges”.

Jordà té ara a càrrec seu 50 persones, entre els quals 4 enginyers mallorquins. Fan feina a Oxford, però acaben d’obrir una oficina a Barcelona.

Aquí a les Balears, ara que es parla de canvi de model productiu, considera que s’hauria d’apostar també per la tecnologia espacial, no tant per construir satèl·lits, però sí per fer anàlisi de dades i desenvolupament de software.

01/12/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris