X

Rafel Jordà, el mallorquí que dissenya i fabrica satèl·lits: “La tecnologia espacial ja és una realitat”

Acaba de rebre el Premi Princesa de Girona, un guardó que li ha oferit l'oportunitat de donar a conèixer la feina que fa al capdavant de la seva empresa, Open Cosmos

24/03/2023

Rafel Jordà, el mallorquí que dissenya i fabrica satèl·lits: “La tecnologia espacial ja és una realitat”

Redacció

Rafel Jordà va fundar la seva empresa, Open Cosmos, el 2015. “En plena crisi econòmica”, diu, però de tot d’una va signar un contracte milionari al Regne Unit i hi quedà. Ara mateix compta amb uns 70 treballadors. De llavors ençà no ha aturat de fer feina i créixer. De fet, recentment ha tancat un contracte a Portugal per monitorar l’Atlàntic. “Els satèl·lits són eines, no és una cosa de futur. No és ciència-ficció. És una realitat, una eina que podem fer servir per resoldre els grans reptes globals”, assegura Jordà. Amb aquesta tecnologia, monitora dades sobre canvi climàtic, producció agrícola o recursos naturals de manera sostenible.

Satèl·lits de telecomunicacions, de navegació i d’observació terrestre. Satèl·lits més petits, de fins a 50 quilos com a màxim, i, per tant, més econòmics, però també més sostenibles. No generen fems espacials. Els satèl·lits de Jordà es llancen a òrbites baixes. D’aquesta manera, passats uns anys, tornen a entrar dins l’atmosfera de manera natural i es desintegren. “Això fa que en puguem tornar a llançar de nous i més moderns”, diu Jordà.

Els seus primers contractes ja varen arribar de la mà de l’Agència Espacial Europea i de la mateixa Comissió Europea. Andalusia, Catalunya, les Canàries, el Regne Unit o Portugal ja disposen de la tecnologia de Jordà. Però el que desitjaria és qualque dia, diu, dur l’activitat aquí, a les Illes Balears.

 

24/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris