X

Rebaixa de 15 a 14 anys de condemna a un dels agressors de La Manada en aplicació de la llei del ‘només sí és sí’

Un altre cop dur per a la víctima, en el seu procés de recuperació, que l'ha duita a viure 3 mesos a l'estranger i a deixar els seus estudis universitaris

13/09/2023

Rebaixa de 15 a 14 anys de condemna a un dels agressors de La Manada en aplicació de la llei del ‘només sí és sí’

Imatge d'arxiu.

“Una altra vegada em deixen als peus dels cavalls, no podré refer la meva vida mai”. Són les paraules de la víctima de La Manada, violada de manera salvatge per cinc homes als Sanfermines de 2016 i amb 7 anys de tractament psiquiàtric. La Justícia ha rebaixat la condemna a un dels seus agressors, Ángel Boza. Un altre cop dur, en el seu procés de recuperació, que l’ha duita a viure 3 mesos a l’estranger i a deixar els seus estudis universitaris.

Ara el Tribunal Superior de Justícia de Navarra rebaixa de 15 a 14 anys de presó la pena de Boza, en aplicació de la llei del ‘només sí és sí’, com havia sol·licitat el condemnat. Val a dir que aquest és el mateix Tribunal que només va veure abús en el fet que cinc homes varen forçar, penetrar i intimidar una al·lota de 18 anys de manera grupal i que ho varen enregistrar tot en vídeo i ho varen difondre. En la resolució, dos magistrats han votat a favor de rebaixar la pena; en canvi, la magistrada que s’hi oposa argumenta que la condemna està dins els límits legals i que s’ha de tenir en compte la gravetat dels fets.

És el que també considera l’advocada de la jove, Teresa Hermida, que recorrerà la decisió judicial i que parla d’efecte devastador i és que es dona la paradoxa que aquest cas, el de La Manda, va ser l’origen de la llei del ‘només sí és sí’ i el que se cercava precisament era el contrari del que ha passat. La manca de consentiment expressat era considerat agressió, però es va crear una forquilla que ha beneficiat, fins i tot, els violadors del cas. Diu Hermida que la víctima no entén que una llei que gairebé duu el seu nom, tot i que ella mai no la va demanar, hagi acabat beneficiant un dels seus violadors. Se sent decebuda i, el més preocupant, una altra vegada revictimitzada. Com dèiem, recorreran aquesta rebaixa de pena.

Tot això pel que fa a la plana judicial, però en l’àmbit polític, PP i PSOE es llencen acusacions mútues. Mentrestant, Sumar no valora més enllà del fet que no els agrada. La ministra d’Igualtat en funcions, Irene Montero, impulsora de la llei, ha reaccionat amb un fil a la xarxa social X. Ha dit que es tracta d’una “decisió molt dolorosa”. Montero assegura que “qüestionar de nou la gravetat de la violació no respon al mandat de la llei del ‘només sí és sí’.”El consentiment i el dret a la llibertat sexual han de ser garantits per tots els poders de l’Estat”, ha sentenciat. Montero recorda que aquest mateix Tribunal va qualificar d’abús sexual l’agressió, fet que va corregir un any després el Suprem.

13/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT