X

Rècord de rossetes a s’Albufera

La salinització de la zona humida podria afavorir aquesta ànnera en perill d'extinció

17/10/2023

Rècord de rossetes a s’Albufera

La rosseta (Marmaronetta angustirostris) és una espècie d’ànnera que es troba en perill d’extinció, però que enguany a s’Albufera ha assolit el màxim de parelles reproductores, entre 13 i 14. Un rècord, diu el director del parc natural, Maties Rebassa, causat per la salinització que pateix la zona humida més extensa de les Illes Balears. Rebassa explica: “La salinització creixent, que és tan perjudicial per a altres espècies, és beneficiós per a la rosseta”.

La primera cita de cria d’una rosseta a Mallorca fou el 1967 al Salobrar de Campos i no és fins 30 anys més tard que no cria a s’Albufera. Aquesta espècie forma part del Pla Homeyer de recuperació d’aus aquàtiques a les Illes Balears, i se n’han fet diverses reintroduccions. Segons el darrer estudi fet sobre aquesta espècie, en què ha participat l’IMEDEA, els plans de conservació per a la seva supervivència poden fracassar si no se’n redueix en un 40% la caça il·legal.

Rebassa recorda: “El fet que a altres llocs no vagi bé, no és bo ni per a l’espècie ni per a la població de s’Albufera, perquè la majoria d’aus són migratòries i, si en altres indrets sofreixen una mortalitat elevada per la caça o altres factors, acaba afectant la població de s’Albufera”.

També hi ha cites de rosseta a punts d’Eivissa, Menorca i Formentera. Però el seu caràcter discret fa que hi pugui haver altres localitats on ha criat sense que això hagi estat documentat.

17/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris