meteorologia

De rècord en rècord: l’octubre més càlid d’ençà que hi ha registres

A les Illes, curiosament, hem tengut una anomalia de -1,1°C

Altes temperatures a finals d'octubre i principis de novembre. /EFE


Europa ha viscut l’octubre més càlid des de que hi ha mesures. Segons el darrer butlletí d’anàlisi climàtic del programa Copernicus, l’octubre de 2020 ha superat en 1.6°C la mitjana de referència (1981-2010) superant en 0.1°C la temperatura d’octubre de 2001 i 2006, que eren fins ara els octubres més càlids a escala continental. Tot i ser el més càlid pel conjunt del continent existeixen diferències regionals. En termes generals ha estat càlid o molt càlid a Europa de l’Est, Escandinàvia i les regions polars europees. Per contra, fred al sud-oest, incloses la Península Ibèrica i la Mediterrània occidental.

Curiosament, a les Illes Balears l’octubre ha resultat ser fred

En aquest context, segons el darrer informe mensual elaborat per l’AEMET, el passat octubre ha estat classificat com a «molt fred» a Balears. En concret l’anomalia registrada pel conjunt del territori és de -1.1ºC. La fredor s’ha notat sobretot en la temperatura mínima nocturna, la mitjana de la qual ha resultat ser 2ºC inferior a l’habitual. Fins i tot s’han establert nous rècords. A Campos (estació de Can Sion), la mitjana de la mínima ha estat de 9.8◦C i a Sant Joan de Labritja de 10.2◦C, essent en ambdós casos la mitjana mensual més freda registrada mai en un octubre (32 i 29 anys de mesures respectivament).

El tercer octubre més càlid a escala planetària

La mitjana global de temperatura s’ha situat 0,62ºC per damunt la mitjana de referència a escala planetària, valor que el situa com el tercer mes d’octubre més càlid mesurat fins ara. Els darrers sis mesos d’octubre han estat els sis més càlids mesurats: 2015, 2019, 2020, 2016, 2017 i 2018, en aquest ordre. Uns registres que, en definitiva, estan en consonància amb la tendència càlida del clima actual, que s’escalfa a un ritme de 0,2ºC per dècada des de final dels anys 70 i donen continuïtat al període excepcionalment càlid que començà al 2016. ​

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Les ratxes de vent arriben als 122 kilòmetres per hora a Menorca

El port de Ciutadella roman tancat des de la mitjanit

Cap de setmana de molt de vent i mala mar

Hortense és el nom de la propera borrasca que marcarà el temps dels dies que venen

Setmana de temps estable i màximes de fins a 19 graus

Allò més significatiu serà el gir de vent a component sud

Cap de setmana de temps per a tots els gustos

Després d’haver passat els primers dies assolellats de l’any, tornen els niguls