Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

meteorologia

Rècord de rècords a les Illes: la nit més calorosa registrada mai a finals d’estiu

A Palma ja són 98 les nits tropicals consecutives i sumant. La temperatura mínima no ha baixat dels 20ºC des del passat 10 de juny

La temperatura mínima no ha baixat dels 20ºC des del passat 10 de juny


Balears, zona zero de la calor nocturna. Avui vespre ha tornat a ser una nit especial a les Illes, molt càlida i de mal dormir. Si ahir eren les localitats situades a prop de la mar o a la vessant nord de la Serra de Tramuntana les que registraven una nit tòrrida (la temperatura no baixa de 25ºC) avui aquest llindar s’ha superat de manera gairebé generalitzada. L’estació de Porto Pi iguala avui el seu rècord de nits tropicals consecutives, amb 98. El seu termòmetre no ha baixat dels 20ºC en cap moment del dia des del passat 10 de juny.

És, tant pel que fa a les estacions en particular com per les Balears en general, la nit més calorosa registrada tan avançada la temporada d’estiu, a 7 dies que comenci la tardor. Hi ha alguns anys en què els primers dies de setembre s’observen mínimes altes, similars a les d’agost, però tan avançat el mes no hi ha cap precedent conegut. S’ha de destacar també que és la segona nit consecutiva que això passa. La raresa d’aquest episodi càlid queda demostrada amb l’anomalia respecte a la temperatura mitjana d’aquesta època, que s’atraca o supera per poc els 10ºC.

En nombrosos casos són dades de rècord per un mes de setembre. A Menorca en general no només ha estat la nit més càlida en un mes de setembre sinó de tot aquest estiu, molt per damunt les mínimes mesurades en les dues ones de calor d’enguany, una al juliol i l’altre a l’agost. El cas més emblemàtic és el de l’Aeroport de Menorca, on es mesuren dades de manera ininterrompuda des de l’any 1969 i mai s’havia donat una mínima tan alta com la d’avui, 26,1ºC. De fet aquesta dada és només a 0,1ºC del rècord absolut (26,2ºC mesurats en l’ona de calor d’agost del 2018). No és l’única estació que bat el seu rècord a Menorca. Els 26,4ºC mesurats a Cala Galdana són el nou rècord de mínima més alta en aquesta estació.

A Mallorca també són les més altes de l’estiu a diverses estacions. Per exemple els 23,7ºC del Santuari de Lluc. També destaca la dada de l’Aeroport de Son Sant Joan, 26,5ºC, la nit més calorosa de l’estiu i segon valor més alt en un mes de setembre, mateixes circumstàncies que a l’estació de Porto Pi amb 26,7ºC. Val a dir que Porto Pi iguala avui el seu rècord de nits tropicals consecutives, amb 98. El seu termòmetre no ha baixat dels 20ºC en cap moment del dia des del passat 10 de juny.

Si bé a les Pitiüses ha estat una nit tòrrida també generalitzada, les anomalies no han estat tan acusades com a Mallorca i Menorca. Malgrat tot també han caigut rècords, com a Sant Joan de Labritja. Els seus 24,5ºC d’avui són també la mínima més alta d’un mes de setembre.

Canvi de temps

La inèrcia càlida seguirà encara uns dies més tot i que la tendència en general és que canviïn les condicions que han permès aquesta calorada tardana. L’aire càlid i carregat de pols en suspensió que ens afecta des d’ahir seguirà present demà però començarà a retirar-se a partir de divendres.

És d’esperar que la nit de dimecres a dijous torni a ser càlida, amb valors tropicals generalitzats, però a partir de divendres la temperatura davallarà, això sí, sense deixar de fer calor.

Quant a l’estat del cel, s’esperen algunes precipitacions que avui i demà vendran acompanyades de fang. En conjunt seran febles o moderades. En canvi, la pluja pot ser moderada i acompanyada de tempestes localment fortes tant divendres com dissabte.


Les Illes registren 97 nits tropicals consecutives i sumant

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

La previsió del cap de setmana: calitja, calor, cel mig ennigulat i basca

Aquests dies tornarem a patir nits tropicals amb la pujada de les temperatures mínimes

Hidrofòbia del sòl, un factor més de les revingudes de torrents i inundacions per la DANA

La terra, després de l’estiu, està molt eixuta, ha perdut molta humitat i, enlloc d’absorbir la pluja torrencial, esdevé impermeable...

Comença la tardor: els dies s’escurcen i entra l’horari d’hivern

Del 4 de setembre al 14 d’octubre es perden més de 2 minuts i 30 segons diaris de claror a...

Una línia de tempestes creua les Illes i descarrega amb força

Fins dimecres vespre el risc de tempestes i plogudes intenses serà elevat. S’espera que puguin afectar qualsevol punt de les...