Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

IB3 Cultura

Recuperant la memòria de les grans dones músiques de Mallorca

L'investigador Joan Círia presenta un cicle de xerrades en femení sobre la música a l'illa durant els segles XVIII, XIX i XX


La música a la Mallorca des del segle XVIII fins al segle XX també va tenir accent femení. L’investigador Joan Círia ha estat 5 anys recopilant informació sobre dones músiques. Ara, la presentarà en un cicle de conferències emmarcades en el mes de la dona, amb el títol: ‘Elles també es feren escoltar’. El 90% del material que Círia ha pogut recuperar, i que es mostrarà a les xerrades, és inèdit. “Pràcticament ningú mai no havia fet un estudi a fons sobre aquest tema”, comenta l’investigador i pianista.

Les primeres dones músiques de les quals es tenen registres a Mallorca són les monges de clausura. A partir d’aquí es desfà tot un reguitzell de dones músiques, “sobretot cantants, pianistes i també algunes que comencen a donar-se a conèixer com a compositores” explica Círia.

En total ha fet un recull de més d’una trentena de dones per a les seves conferències. Entre les quals, parla de Lola Gisbert (L’Havana 1883 – Palma 1972), de qui interpreta al piano un vals que ha recuperat: “La meva primera inspiració”.

També destaca el cas de Rosa Mestre (Palma, 1875-1972), “la primera i per ara encara l’única dona de Mallorca d’escriure una sarsuela”, puntualitza l’investigador. Ho va fer l’any 1893, quan només tenia 19 anys. És també una de les primeres dones a tot l’Estat espanyol a fer-ho.

També esmenta Antònia Llorens (Palma, 1838-1857), qui ja destacava amb 5 anys com a pianista. “Amb 17 anys ja era professora de piano, ni més ni manco que al Conservatori de París“, hi afegeix Círia.

És evident que, com a mínim des del segle XVIII, les dones han fet aportacions importants a la història de la música a Mallorca. Però els seus noms no hi han transcendit tant com els dels homes. “Jo pens que clarament l’activitat d’aquestes dones, no sé si intencionadament, va ser silenciada i això va afavorir que s’oblidàs el seu enginy i el seu record”, reflexiona Círia.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

El cas d’en Yor D, un DJ invident a les discoteques i ràdios d’Eivissa

Ha punxat a inauguracions de discoteques com Es Paradís

Tradició, hípica i activitats infantils i esportives el primer de març a Eivissa

També hi ha programats el V Festival de Curts de Balears i una fira artesana a Vila

Temps de betlems a Dalt Vila

Visitam els pessebres de la Catedral i el d'uns coneguts vesins de Dalt Vila

El canari Alejandro Robaina exposa a Formentera la seva obra inspirada en les cambreres de pisos

L'exposició es podrà visitar fins al 3 de desembre a la sala de mostres de l'Ajuntament Vell