X

La repercussió internacional de les rissagues de Mallorca i Menorca

Tot i que l'oscil·lació del nivell de la mar no ha superat el metre i mig, alguns mitjans parlen de "tsunami"

18/07/2018

La repercussió internacional de les rissagues de Mallorca i Menorca

Captura de pantalla de la notícia publicada a The Sun.

19

La rissaga de més d’un metre registrada de forma generalitzada a Mallorca i Menorca aquest dilluns ha ocupat aquesta setmana les portades de molts diaris digitals: The IndependentDaily Mail, The Sun, Sky News, Express, Metro, Bild, FocusWeltRTL Info, 7Sur7, SkyTG24, l’agència Storyfull i la japonesa Spectee News.

Tot i que l’oscil·lació del nivell de la mar no ha superat el metre i mig a cap punt de les Illes Balears, alguns mitjans parlen, inclús, de “tsunami”, un terme erroni per referir-se a les rissagues, quelcom molt habitual a les Illes a causa de variacions sobtades de la pressió atmosfèrica. També confon els termes TVE, perquè també parla de “petits tsunamis”.

A vegades, però, la notícia s’inclou a la secció de “catàstrofes naturals”. Això fa que d’altres, com The Independent, es demanin si ara les Illes Balears són una destinació segura.

Tampoc és veritat que un turista alemany hagi mort a causa d’aquest fenomen, com diu The Sun. I no només ho diu la premsa estrangera. Crónica Global de El Español, La Vanguardia i Marca, per exemple, també parlen de “rissaga mortal”. El succés va ocórrer el mateix dia, però no té cap relació amb les oscil·lacions de la mar. L’home va morir ofegat després de tirar-se a la mar per salvar els seus fills. El pare es va quedar sense forces després de treure el seu fill.

 

Quina diferència hi ha entre una rissaga i un tsunami?

Un tsunami és una sèrie d’ones de gran magnitud originades per fenòmens geològics. Sobretot, per terratrèmols submarins que mouen el fons de la mar. La mar es retira de la costa just abans per tornar amb més empenta terra endins, desenes de metres. Aquest fenomen provoca grans catàstrofes naturals.

Altrament, una rissaga té un efecte visualment similar, però l’origen és atmosfèric. La magnitud no és comparable amb un tsunami. Es tracta d’oscil·lacions del nivell de la mar a causa de variacions sobtades de la pressió atmosfèrica, normalment, per tempestes o ones atmosfèriques. Per això, el terme tècnic en anglès és “meteotsunami”, però no té res a veure amb un tsunami.


 Rissaga de més d’un metre a Alcúdia i Ciutadella 
‘Time lapse’ de la rissaga d’un metre i mig del port de Ciutadella
 Diferències entre una rissaga i un tsunami

18/07/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT