X

Resolt l’interrogant del jaciment de Son Sunyer, seixanta anys després de les primeres excavacions

Una intervenció del CSIC confirma que el que es creia un nínxol original és en realitat una modificació per l'ús de l'espai com a pedrera a mitjans del segle XX

07/11/2024

Resolt l’interrogant del jaciment de Son Sunyer, seixanta anys després de les primeres excavacions

190

A pocs quilòmetres des Pil·larí, a Palma, entremig de la garriga, s’hi amaguen vuit hipogeus, estructures funeràries de l’Edat del Bronze excavades fent un passadís a la roca. És el jaciment de Son Sunyer. Allà, explica l’investigador de l’Institut de Ciències del Patrimoni del CSIC Pau Sureda, s’hi enterraven els cossos dels difunts i l’aixovar funerari. Ara una intervenció del CSIC en redescobreix un jaciment excavat ja en els anys 60 per Guillem Rosselló, però que mantenia un interrogant: la possible existència d’un nínxol original sense excavar.

Després de cinc dies de feina de camp s’ha pogut constatar que l’endinsada a la roca no correspon a un nínxol sinó a una modificació per l’ús d’aquesta zona com a pedrera. “En arqueologia a vegades es guanya i a vegades es perd i noltros ens hem quedat amb el premi de consolació: l’àrea estudiada no és un nínxol, però hem trobat nombroses restes humanes i ceràmica de l’aixovar”, explica amb resignació el director arqueològic de la intervenció, Jordi Hernández.

Hernández i Sureda destaquen, però, la importància de les troballes. De l’estudi d’aquestes restes se’n derivarà informació que permetrà datar amb major precisió l’ús de la necròpolis per saber més dades de la mort però també de la vida de la societat a l’Edat del Bronze. Les restes òssies permetran conèixer quin tipus d’alimentació tenien, si hi havia diferències entre adults i infants o homes i dones, les patologies que haurien pogut patir…

El prat de Sant Jordi concentra una cinquantena de jaciments, molts d’ells abandonats. El 2016, aquesta àrea era un bosc. L’Associació Amics de sa Galera va netejar-la de vegetació i deixà al descobert les restes arqueològiques. “Posam en valor el patrimoni de Palma i ho adequam per visitar-lo. És impressionant el patrimoni que hi ha al prat de Sant Jordi i malauradament molt està abandonat”, afirma el president de l’Associació, Jorge Argüelles. Son Sunyer es troba a una parcel·la privada, però el propietari els ha posat totes les facilitats. Properament, es duran a terme visites guiades per explicar aquestes darreres conclusions.

07/11/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT